Den vikande konjunkturen märks i form av flera varsel på företag runt om i Sverige. Minskad orderingång är den gemensamma nämnaren som orsak till personalneddragningarna.

Hårda tider i Hallstahammar
TPC Components AB i Hallstahammar varslar 53 personer, uppger Vestmanlands Läns Tidning. Bakgrunden är enligt företaget minskad orderingång och en generell konjunkturnedgång.

– Vi ser en minskad orderingång inför nästa år och vi behöver anpassa kostymen. säger Eva Hedman, personalchef för TPC Components AB, till tidningen.

Hallstahammarsföretaget tillverkar monteringsfärdiga komponenter till bland annat gasturbiner och växellådor och har 184 anställda. Varslet som nu är lagt omfattar 45 arbetare och åtta tjänstemän.

Stora lager i Skelleftehamn
För tredje gången i år varslar Utternbåtar i Skelleftehamn om uppsägning. Varslet gäller 25 kollektivanställda, uppger tidningen Norra Västerbotten.

Enligt facket på arbetsplatsen kommer det troligen också att bli 25 personer som blir uppsagda. Enligt företagsledningen är orsaken till varslet stora lager och minskad orderingång.

Bantning i Borås
25 personer varslas om uppsägning hos textilföretaget Almedahl-Kinna, skriver Borås Tidning. 20 kollektivanställda och fem tjänstemän kommer att få lämna företaget på grund av minskad orderingång. Höga energipriser har också bidragit till bantningen av personalstyrkan. Det är fortfarande oklart vilka som får sluta och nu väntar förhandlingar mellan företaget och facken.