Hemköp i Stockholm skär ner. Tjänsterna som försvinner är deltider, vilket gör att andelen heltidstjänster sammantaget ökar. För fackförbundet Handels är det trots allt en framgång.

– Det är alltid fruktansvärt när folk sägs upp. Och jag vet inte hur företaget ska fungera, säger Hans Gunnar Johansson, klubbordförande på Hemköp för Handels.

Han har just skrivit under ett avtal för tio Hemköpbutiker i Stockholm, och ska snart åka ut för att lösa lokala frågor i butikerna.

Det blir svårt att få ihop scheman, tror han. Men heltider ska vara en rättighet, det håller han med sitt förbund om, och han är övertygad om att det går att bemanna utan så många deltider. Om inte får företaget skära i öppettiderna.

Många berörs
Försäljningstoppar brukar vara arbetsgivarnas argument för att ha stor andel deltider i Handeln. När Hemköp i Stockholm drar ned berörs 144 personer, vilket dock bara motsvarar 24 heltidstjänster. I snitt sex personer på varje heltidstjänst, alltså.

– Det är väldigt många skolungdomar som berörs. Med väldigt få timmar per vecka, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Går det i fortsättningen att bemanna butikerna med heltidstjänster?
– Genom att vi kan slå ihop alla Stockholmsbutiker och göra en turordningslista är det lättare. Det är mycket svårare att göra på en liten ort med få människor att laborera kring.

Ett par heltidsanställda sägs dock upp och övriga får räkna med nya arbetstider, liksom att byta arbetsplats. Däremot behöver ingen arbeta i mer än en butik, tror Ingmar Krom.

Vill ha "fler huvuden"
Förhandlingar om arbetsscheman har också förts mellan Hemköp och Handels i Dalarnas och Gävleborgs län.

Där ville Hemköps ledning att alla anställda i butikerna, utanför ledningsgruppen, skulle få deltidstjänster. Fler ”huvuden” behövdes, ansåg ledningen.

Handels såg åtgärden som förödande. Att klara försörjningen med deltidstjänst vore omöjligt, ansåg förste ombudsman Roger Hemming i Dalarna. De förhandlingarna slutade i oenighet och Hemköp har ännu inte verkställt några planer.

I Stockholm har någon minskning av arbetstidsmåttet aldrig blivit en förhandlingsfråga.

– Nej, herregud, då hade inte jag gått med på att skriva under avtalet, säger Hans Gunnar Johansson.