/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/l_schelin3308.jpg
Lotta Schelin som gjorde två mål mot Kanada lyckades inte upprepa bravaden mot Tyskland i kvartsfinalen. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

OS-sändningarna gör inte att folk presterar mindre på jobbet, anser LO:s chefsekonom Dan Andersson. Men Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, ser en risk för produktionsbortfall.

Under drygt två veckor pågår de olympiska spelen i Kina. Och det betyder försöksheat, matcher och finaler under nätter, tidiga morgnar samt hela dagarna.

– Att vissa kan se på OS på jobbet återspeglar klassamhället, säger Dan Andersson. Många tjänstemän har stor frihet i jobbet och kan förskjuta sin arbetstid, vilket arbetare ofta inte kan.

– Men tv-tittandet har ingen ekonomisk betydelse. Visserligen fann forskaren Peter Skogman Thoursie för några år sedan att mäns sjukfrånvaro ökar något i samband med stora sporthändelser på tv. Men personligen tror jag att det här överdrivs.

Inget problem
Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega, har samma uppfattning.

– Tv-tittande på jobbet är inte ett problem som diskuteras bland våra medlemsföretag. Almega får inga frågor om detta.

– Medarbetarna har generellt väldigt gott omdöme. Man ser till att sköta jobbet. Hinner man sedan se lite sport, så är det okej. Om det är möjligt eller inte beror helt på vilket jobb du har.

Stenmark fick Sverige att stanna
Det heter att ”Sverige stannade” när Stenmark åkte skidor på 1970-talet.

I dag stannar Sverige aldrig, betonar Jonas Milton. Med ny teknik kan man ta till sig information var som helst, när som helst.

Stefan Fölster vid Svenskt Näringsliv tror dock att tv-tittandet under OS har ekonomiska effekter.

– Ja, på samma sätt som ett mycket större fenomen, nämligen att folk surfar privat på datorn på jobbet.

– Samtidigt finns en motsida. Många människor tänker på jobbet på sin fritid. För dem vars arbetsinsats inte mäts i tid, utan i vad de åstadkommer, jämnar det antagligen ut sig.

Produktionsbortfall
Men det finns också enskilda anställda som ägnar mycket arbetstid åt att se på sport, eller sjukskriver sig – det är Stefan Fölster övertygad om. Därför leder OS totalt sett till ett produktionsbortfall.

– Men slutsatsen är inte att arbetsgivarna bör öka kontrollen, säger Stefan Fölster. I stället måste fler få jobb där det viktiga är vad de åstadkommer, inte hur mycket tid de befinner sig på jobbet.

Står en tv på under OS på din arbetsplats?
– Nej, faktiskt inte, svarar Stefan Fölster. Men jag tror att en och annan tittar på datorn.

– Ja, i kafferummet står nog tv:n på när chefen, det vill säga jag, är borta, förmodar Dan Andersson. Men jag säger ingenting om det.

– Jag jobbar hemifrån i dag och ser just nu på damfotboll, säger Jonas Milton.