– Ryssland har bombat betydligt fler städer än Gori och Poti, säger Georgiens LO-ordförande Irakli Petriasjvili till LO-Tidningen.

– Städerna Zugdidi, Senaki, Oni och Marneuli har angripits, liksom förorter till Tbilisi, uppger Irakli Petriasjvili på telefon från Georgiens huvudstad Tbilisi.

– På morgonen i dag, tisdag, dödades en holländsk journalist vid en explosion i Gori, och en journalist från georgisk tv sköts till döds.

”En ockupation”
Irakli Petriasjvili beskriver situationen som ”en ockupation” och ”en annektering”. Han har nyss kommit till huvudstaden Tbilisi från Gori, där han med egna ögon sett hur hus bränns ner. Från staden Tschinvali, där osseter är i majoritet och de flesta georgier har flytt, har Irakli Petriasjvili fått uppgifter om att nio georgiska kvinnor har skjutits ihjäl.

– Vi vädjar till hela det internationella samfundet om hjälp.

Facken röjer i ruiner
Det är svårt att få konkreta uppgifter om offer för de ryska bombningarna. Men i hamnstaden Poti har hamnarbetarna en väl organiserad fackförening. Vid de ryska bombningarna i lördags dödades flera av arbetarna, enligt facket.

– I Gori, Poti och andra städer som bombats går människor inte till jobbet, säger Irakli Petriasjvili. Folk flyr ut i byarna och upp i bergen. Bomber som inte har detonerat ligger kvar och sprider skräck.

– Fackföreningarna hjälper till att organisera humanitär hjälp och att röja i ruinerna.

Går in i armén
Irakli Petriasjvili har lämnat över ledarskapet för georgiska LO till en kvinnlig kollega. Han själv, liksom viceordföranden Gotja Aleksandria, har begärt att få rycka in i den georgiska armén och delta i försvaret av Georgien.

– Rysslands mål är att Georgien ska sluta tänka på oberoende, sluta närma sig Nato och avbryta integreringen i europeiska strukturer. Ryssland vill statuera exempel för andra länder i regionen: Oberoende utan Rysslands godkännande går inte.