/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/h_h_knutsson_2208.jpg
– Storstäder innebär i sig stora klyftor, säger Sundbybergs kommunalråd Helene Hellmark Knutsson. Foto: Anna Wahlström


Stockholmskommunen Danderyd toppar listan över andelen miljonärer. Bara ett stenkast därifrån ligger Sundbyberg, den kommun som har högst andel skuldsatta invånare.

Trots att Sundbyberg är Sveriges minsta kommun har de skilda områdena kraftigt olika struktur. Här finns en äldre stadskärna med både bostäder och affärslokaler i Sundbybergs centrum.

I Rissne, två tunnelbanestationer därifrån, är högre flerfamiljshus vanligare. Här är också andelen invandrare högre, de invandrare som har kommit hit på senare år. Sundbyberg är annars bekant för finländare, italienare och andra som kom hit på 1960- och 1970-talen för att arbeta för den stora arbetsgivaren Marabou.

Typisk storstadskommun
I Rissne ligger också kommunhuset, inhyst i lokaler som under 1980-talet var för svåra att hyra ut till andra.

– Vi är ju en typisk storstadskommun, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Helene Hellmark Knutsson.

– Runt storstäderna bor de allra rikaste, men också de som är mest ekonomiskt utsatta. çSå storstäder innebär i sig stora klyftor. För många är det en tuff tillvaro men det erbjuder också möjligheter, säger hon.

Höga villapriser
I villaområdena ändras åter strukturen. Några få kvarter från Solvalla travbana återfinns de högsta villapriserna i Sverige, i områden som bär prägel av högre­ståndssamhälle. Värdet av dessa hus är en delförklaring till att Sundbyberg trots allt också har relativt många miljonärer.

– Skillnaden märks framför allt på bostadsmarknaden, och vi arbetar alltid för att få en blandning av olika människor och boendeformer, säger Helene Hellmark Knutsson.

Skillnaderna ökar
Hon är kritisk till hur boendekostnader separerar folk och späder på de skillnader som redan finns.

– Nu har dessutom borgarna avskaffat investeringsbidragen vilket gör att byggföretagen inte kan få någon ekonomi i att bygga hyresrätter. Människor låses in genom boendet och försvårar integrationen.

Det ökar skillnaderna än mer och försvårar för människor utan tillgångar, anser hon.

– Svårigheten är att hitta en politik som gör att fler människor kan ta tillvara möjligheterna och som inte segregerar ännu mer. Men vi ställer alltid kravet att byggföretagen ska bygga minst 25 procent hyresrätter i de nya områdena.

– Socialdemokrater borde överlag jobba tillsammans mer i storstadsregioner och prata mer om människors möjligheter. Det handlar inte om att till varje pris få samma utfall för alla, men alla ska i alla fall ha möjligheten att forma det liv som de själva önskar, säger Helene Hellmark Knutsson.

FAKTA: Sundbyberg

Sundbyberg blev riksbekant i höstas när två moderater bytte sida och den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige förbyttes i vänstermajoritet. Den borgerliga majoriteten var annars ett avbrott i en flera decennier lång period med vänsterstyre. Kommunen har 35.000 invånare.