Akademikerfacket Sveriges fartygsbefälsförening blåste av sin strejk i lördags. Efter medlarhjälp kom det överens med Almega om ett 15 månader långt avtal.

Sjöbefälen får löneökningar på mellan 3,6 och 4,8 procent.

Arbetsgivarna accepterade budet under protest. Direkt efteråt kommenterade Almega uppgörelsen i ett pressmeddelande, och hävdade att avtalstiden var för kort samt att stridsåtgärderna ”haft tydliga inslag av ansvarslöshet och maktfullkomlighet”.

Men även facket tycker att avtalet är för kort:

– Vi hade helst sett ett treårigt avtal med de målen som vi försökte uppnå. När det inte gick att uppnå ville vi ha ett kort avtal så att vi får tid att fundera och sedan komma tillbaka igen, säger Hans-Dieter Grahl, ombudsman på Sveriges fartygsbefälsförening till TT.

De 27 strejkdrabbade skärgårdsbåtarna i Stockholm och Göteborg kunde tas in i trafik igen i lördags.