Medlemsraset i a-kassorna fortsätter. Förra månaden lämnade drygt 15.000 personer a-kassorna, men det går inte neråt för alla.

– Vi har glädjande nog ökat på senare tid, säger Katarina Bengtson Ekström, kassaföreståndare för Akademikernas erkända a-kassa.

Den negativa utvecklingen fortsätter för a-kassorna. Förra månaden lämnade drygt 15.000 medlemmar kassorna, och det var ungefär lika många som det varit varje månad 2008, enligt a-kassornas tillsynsmyndighet IAF.

Undantag
Men det finns undantag. Akademikernas erkända a-kassa (AEA) ökade med knappt 900 nya medlemmar förra månaden. Det är en liten ökning då, a-kassan har 565.000 medlemmar, men det är ändå en ökning, enligt Katarina Bengtson Ekström, föreståndare för AEA.

– Det är väldigt glädjande, framför allt i dessa tider av medlemstapp, och det är positivt att de som tidigare varit oförsäkrade nu går in i försäkringen, säger hon.

Låg medlemsavgift
AEA:s medlemmar är med i olika fackförbund men har alla en akademisk utbildning på minst tre år. En del av de nya medlemmarna har gått över från andra a-kassor men de flesta nya var tidigare oförsäkrade, enligt Katarina Bengtson Ekström.

Hon tror att det finns två andledningar till att AEA växer.

– Det finns en allmän känsla av sämre tider. I kombination med att vi sänkt vår avgift tycker fler att det är värt att gå med, säger hon.

AEA är en av de a-kassor som har lägst medlemsavgift och den sänks ytterligare från 170 till 150 kronor i månaden från och med den 1 maj.

Den a-kassa som förlorade flest medlemmar förra månaden var Kommunals a-kassa som tappade nästan 3.000 medlemmar.

Totalt är nu 3,3 miljoner anslutna till någon a-kassa, vilket är 300.000 färre än vid samma tidpunkt förra året.

FAKTA: A-kassorna som minskade mest i mars

A-kassa Medlemstapp
Kommunals   3.000
Unionens   2.400
IF Metalls 2.000
Byggnads   1.200
Handels 1.100