Ytterligare 3.500 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker har i dag, onsdag, varslats om strejk. Vårdförbundets andra varsel innebär att samtliga landsting och regioner samt 40 kommuner drabbas av vårdstrejk om parterna inte enas.

På måndag bryter den första vårdstrejken ut. Då går 3.500 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i hos 22 arbetsgivare i nio olika landstingsområden ut i strejk.  Trots att strejkvarslet lades för nästan två veckor sedan har inga nya förhandlingskontakter tagits mellan facket och arbetsgivarna.

Båda parterna har väntat på att den andra ska ta initiativ. I dag, onsdag, tröttnade Vårdförbundet på att vänta och lade ytterligare ett varsel, som omfattar lika många anställda som det första.

– Vi vill påskynda förhandlingarna och se till att vi får teckna ett centralt avtal som ger våra medlemmar rättmätiga löner och värdesätter deras kompetens, säger Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet, till LO-Tidningen.

Det nya varslet berör Vårdförbundets lokala avdelningar inom Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Södermanland, Västernorrland och Örebro. Dessutom utökas varslen som redan lagts inom alla avdelningar utom i Stockholm, Värmland och Östergötland.

Dagens varsel träder i kraft den 5 maj, och om inget avtal slutits innan dess omfattas då 7.000 vårdanställda i hela landet av strejk. Vårdförbundet öppnar dessutom för att ytterligare varsel kan komma.

– Vi planerar för att kunna fortsätta trappa upp konflikten om det behövs. Men vi hoppas givetvis att vi ska kunna teckna ett avtal så snart som möjligt, men då krävs det att Sveriges Kommuner och Landsting är berett att ta upp förhandlingarna.

Kan ett avtal komma till stånd redan före måndag, så att en strejk kan undvikas?

– Man ska aldrig säga aldrig, men i dagsläget tror jag inte det. Vi är väldigt långt därifrån, säger Anna-Karin Eklund.

Vårdfacket har krävt minst 1.700 kronor mer i månaden 2008 och 2009, och en lägstalön på 22.000 kronor.

Läs också: artikeln "Sköterskor redo för strejk", 11/4 2008