Utredningen om obligatorisk a-kassa kommer att förslå en avgift på minst 433 kronor i månaden, erfar Aktuellt. En ny myndighet ska hämta in pengarna från dem som inte är med i någon av de frivilliga a-kassorna.

Den föreslagna avgiften ligger i nivå med de dyraste kassorna i dag, den blir på ett år 5.000 kronor.

Långt över 400.000 medlemmar har lämnat a-kassorna sedan avgiften höjdes förra året med ett riksdagsbeslut. Regeringens idé är att de ska tvingas in i systemet igen från 2010, men då i en statlig a-kassa.

Men LO är kritiskt till förslaget:

– De ungdomar som har tillfälliga jobb kommer inte att få sitt försäkringsbehov tillfredställt. Andra, som just har lämnat a-kassorna för att det är för dyrt, kommer att tvingas in igen, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson till Aktuellt.

Utredningen har fått förlängd tid och ska komma med sitt slutgiltiga förslag den 30 september.