Att hela fabriken i Östersund skulle läggas ner kom som en chock för de anställda. Viss beredskap fanns för nedskärningar, men inte nedläggning.

– Vi har haft svårt att bredda kundbasen, så vi var till mans lite beredda på att det skulle bli ytterligare nedskärningar. Men att hela fabriken skulle läggas ned var mer drastiskt än någon tänkt sig, säger Karl-Anders Andersson, ordförande för metallfacket på fabriken till TT.

De anställda fick beskedet om nedläggningen under eftermiddagen och trots erbjudanden om att gå hem stannade många kvar för att ventilera det närmast ofattbara beskedet.

– Det var en otroligt tung eftermiddag. Alla är ju medvetna om att arbetsmarknaden i Jämtland inte är så gynnsam. Även om det finns bra kompetens hos personalen på Flextronics, blir det svårt att hitta nya jobb på orten. Men det finns ju bra erfarenheter av stora omställningar i kommunen och i regionen efter tidigare stora  företagsnedläggningarna, säger Karl-Anders Andersson till TT.

Redan i november i höst lämnar de första anställda sina jobb på Flextronics. Produktionen väntas fortsätta och trappas ner till våren 2009.