/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/filter_1508.jpg
 

TIDSKRIFT. Inte sedan Atlas, om nu någon minns Tarik Salehs och Anton Hagwalls magasin om bland annat kickers i Kungsan, har en ny tidskrift kramats sönder så som Filter.

Förhandsreportagen och de förtjusta recensionerna har varit ense, ett magasin med långa fördjupande reportage om Michelinkockar och plast är precis vad Sverige behöver. Om publiken blir lika förtjust som journalisterna återstår att se.

Men visst förtjänar Filter att lovebombas. Redaktörerna Mattias Göransson och Ika Johannesson kommer från tidskrifterna Offside och Sex, två väldigt olika tidskrifter.

Två olika tidningskulturer
Insomnade Sex var stram och torr i tonen, artiklarna bestod oftast av bara frågor och svar, intervjuoffret pratade på medan journalisten själv var närmast utplånad.

I fotbollsmagasinet Offside är reportagen fulla av atmosfär och miljöbeskrivningar, journalisten själv tar bredbent plats, med risk för att ta över hela showen.

Hyllningar kan bli björnkram
Båda metoderna har sina för- och nackdelar, men i Filter tillåts ingen av dem ta över. I Kerstin Ekman-intervjun tar journalisten ett steg tillbaka medan reportaget om reklamaren och Acne-grundaren Jesper Kouthoofd är dramatiskt och storslaget skriven. De olika stilarna berikar varandra, verkar sida vid sida.

Men hur kommer det att gå för Filter? I Atlas fall blev hyllningarna till en björnkram, något andra nummer kom aldrig och Atlas blev journalistikens svar på Jakob Hellman. Med erfarna journalister och en stadigare grund att stå på har Filter större chans att överleva.

Andreas Palmaer
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören