/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/snallhet_1208.jpg
Omslaget på det femte numret av Magasinet Existera.

Om uppdraget beror på att hon är snäll, eller om det beror på hennes idéer och nytänkande, det vet hon ju inte. Men det är klart – skulle hon inte vara snäll, utan motsatsen, vara svårt att samarbeta med, då skulle hon kanske inte få vara med där det mycket handlar om teamwork.  Jag frågar om hon ser sig som en snäll person.
– Ibland, skrattar hon. Ja ibland. Man kanske anstränger sig lite extra för en vän, då tänker man att det var lite snällt gjort. Min familj brukar ofta säga att jag är snäll. Annars får jag inte höra varje dag att ”åh, vad snäll du är”.

”På jakt efter Sveriges snällaste kronofogde” av David Qvistström i Existera mars 2008

I det senaste numret av prisbelönta kulturtidskriften Existera möts jag av en drös artiklar som berör temat snällhet. Ordet pryder även omslaget med stolta bokstäver. Tidskriften vill behandla existentiella frågor och låter journalisten David Qviström rota fram exempel på snälla personer på fyra arbetsplatser (nr 1/2008).  Den unga blonda Anna König Jerlmyr (m) får symbolisera det vänliga och generösa exemplet från maktens korridorer. Att använda henne som den hyggliga politiken är minst sagt stereotypt. Förvisso bjuder tidningen på utmanande tankar kring homosexualitet och religion men i slutändan lyser den kristna avsändarens heteronormativitet igenom.

Att verkligen belysa snällhet är ingen lätt uppgift, men det behövs tveklöst mera djup än att svansa efter moderaternas pressekreterare som får lyfta fram sin partikamrat Jerlmyr. Tidningens korta historia bör nämnas i sammanhanget: detta är trots allt bara femte numret. Att efterfrågan på existentiella tidningar finns tvivlar jag inte på. Men ska Existera bli riktigt giftig måste redaktionen våga ta ut svängarna mer. 

Tidskrift: Existera
Utkommer: sedan 2007
Nummer per år: 4

Läs också: mer på Existeras hemsida

Daniel Robertsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen