Facket och Volvo har – efter en drygt sex veckor lång strejk – kommit överens om villkoren på lastbilsfabriken i Virginia, USA. Men det dröjer en vecka tills arbetarna kommer tillbaka till jobbet.

– Företaget sade först till oss att vi skulle börja jobba den 17 mars, men så ändrade man sig och sade att man behövde en vecka till för att dra igång allt eftersom underleverantörerna inte hängde med så snabbt, berättar Carroll Thacker, kassör i den lokala fackklubben, för TT.

Satte sig inte ens ner
Det amerikanska bilarbetarfacket UAW krävde bättre säkerhet, flextid och sjukvårdsreformer. Och i flera veckor kom företaget inte ens till förhandlingsbordet.

En tung fråga för facket var frågan om tungmetallen kadmium förekom i fabriken, och vilka skador den kan orsaka.

– Nu är den frågan löst. Ledningen har lovat oss att kadmiumet är borta. Vi får hålla ögonen på att det efterlevs, säger Carroll Thacker till TT.

Trots allt ett ja
Avtalet innebär också förändringar i sjukvårdsförmånerna där företaget velat få ner sina kostnader genom att öka delen som de anställda står för själva, skriver TT. Majoriteten av de 2.600 strejkande Volvoarbetarna och tjänstemännen röstade ändå ja till det nya treåriga avtalet.

– Det är ett bra avtal, säger Mårten Wikforss, presschef på Volvo, till TT. Förmånerna fortsätter att vara konkurrenskraftiga. Samtidigt har vi fått gehör från facket för att frånvaron, som är dubbelt så hög som på våra andra fabriker, är ett problem som måste åtgärdas

Läs också: artikeln ”Obama och Clinton stöder strejken”, 12/2 2008