Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal ska vara klara till jul.

Det sa Mari-Ann Krantz, ordförande i PTK när LO, PTK och Svenskt Näringsliv höll ett seminarium om Saltsjöbadsavtalet i dag, onsdag. Det finns en vilja att enas om ett nytt huvudavtal. Men än är det långt kvar, klargjorde parterna. En het fråga är arbetsgivarnas önskan att begränsa strejkrätten, vilket facken inte vill acceptera. LO och tjänstemannaorganisation PTK driver frågor om mer rehabilitering och kompetensutveckling.

Än så länge förs bara inledande samtal för att undersöka om det finns förutsättningar att enas. Enligt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström kan samtalen övergå i förhandlingar till hösten. Mari-Ann Krantz, ordförande i tjänstemannaorganisationen PTK, siktar dock högre:

– Det här ska inte dras i långbänk. Vi bör vara klara innan tomten kommer, säger hon tillägger att det förhoppningsvis betyder att det då finns ett avtal. Alternativet är att förhandlingarna brutit samman.

I dag, onsdag, lyssnade 150 förhandlingschefer och ordförande från de tre organisationerna till de egna och motpartens företrädare. Därmed kan diskussionerna och förankringen inom LO, PTK och Svenskt Näringsliv ta fart.

Läs också: artikeln "Nu svetsas trion samman", 12/3 2008

Läs också: artikeln "Till slut krävs fotarbete för att enas", 30/1 2008
Läs också: artikeln "Ledarna möttes för första gången", 29/1 2008
Läs också: artikeln "Förhandlingsansvariga pratar redan", 22/1 2008