/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/hyrenungdom_1008.jpg
”Var kan man fånga flest?” Henrik, Susanna och Max grupperar sig redo för utdelning. Det gäller att synas utan att vara i vägen. Foto: Anna Wahlström.

– Dags att måla om hemma?
Trötta människor rusar mellan tåg och bussar vid Östra station i Stockholm. Det är en gråkall eftermiddag och folk har bråttom hem till fredagsmys och helgledigt. Mitt i myllret står Susannah Almér, Max Lartell och Henrik de Bourg Wetterlund. Deras arbetsdag har precis börjat.

Susannah, Max och Henrik är 18 år och går sista året på gymnasiet. På kvällar och helger extrajobbar de som konsulter för företaget Stjärnskott. Dagens uppdrag är att dela ut reklambroschyrer från ett stort målarfärgsföretag.

– Själva arbetsuppgiften är väl inte så inspirerande, men man tjänar okej och det sköna människor man jobbar med, konstaterar Max Lartell.

Kör på charmen
Han rättar till kepsen med färgföretagets logga och spricker upp i ett leende så brett att en surmulen man stannar till och tar broschyren ur hans hand, på sin väg mot tunnelbanenedgången. 

– Det är svårt när folk är stressade. Man får köra stenhårt på charmen, annars går de bara förbi.

Max Lartell började på Stjärnskott för drygt ett år sedan och var då en av företagets första konsulter. Hans första uppdrag var att ringa runt och sälja el-abonnemang. Sedan har det mest blivit reklamuppdrag, som dagens broschyrutdelning. Både han och Susannah Almér har andra extrajobb också, men de säger att det är svårt att få jobb när man fortfarande går i gymnasiet. De flesta företag vill ha äldre anställda med erfarenhet.

– Kontakter är det enda som gäller. Därför är det skitbra att Stjärnskott finns, säger Max.

Såg ny nisch
Stjärnskott är ett av många bemanningsföretag som startats de senaste åren. Men det är det första som hyr ut gymnasieungdomar, berättar Carl-Magnus Källfelt när han tar emot i den nyrenoverade källarlokalen på Östermalm några tunnelbanestationer bort.  Han och Josef Hjorth drog igång företaget för ett år sedan då de själva var ekonomistudenter på Stockholms universitet. Tanken med Stjärnskott var att erbjuda gymnasieungdomar extrajobb, samtidigt som de såg en ny nisch på bemanningsmarknaden.

– Det är ju en växande trend med bemanningsföretag som riktar in sig på studenter, men ingen satsade på gymnasieelever. Där såg vi vår chans, säger Josef Hjorth.

Intresset från ungdomarna var enormt. Runt tusen personer har hittills registrerat sig på företagets hemsida. 150 av dem har varit på intervju och många har fått uppdrag som konsulter. Förutom reklamutdelning är telefonförsäljning, sortering, paketering och datajobb de vanligaste arbetsuppgifterna.

– Vi förmedlar jobb som gymnasieungdomarna inte hittar själva, som kontorsjobb, fastighets- och reklamjobb. Ica och McDonalds söker de jobb hos ändå, säger Carl-Magnus Källfelt.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/hyrenungdom_1_1008.jpg
Josef Hjorth och Carl-Magnus Källfelt. Foto: Scanpix.

Underskattar eleverna
Ungdomarna nappade på idén direkt men det har varit svårare att få företagen att inse fördelarna med gymnasieelever berättar Josef Hjorth. Många tror att äldre jobbar bättre, men när de väl testat ungdomar brukar de bli nöjda, säger han.

– Gymnasieelever kan mycket mer än företagen tror. De utför enklare uppgifter som äldre kanske inte vill göra, och när det gäller till exempel datakunskaper ligger de lågt före äldre generationer.

Dessutom blir det billigare att anlita ungdomar. Stjärnskott tar 200 kronor i timmen för sina gymnasiekonsulter. Om uppdraget kräver specialkompetens blir det något dyrare, och då får även konsulten mer betalt. Annars tjänar ungdomarna 90 kronor i timmen oavsett hur gamla de är. De är försäkrade under arbetstiden, men omfattas än så länge inte av något kollektivavtal.

– Vi är så pass nya än, men vi har pratat om det. På sikt och inte allt för långt bort ska vi gå med i Almega. Jag har faktiskt kontaktat dem men de har inte hört av sig än, säger Josef Hjorth.

Allt är relativt
Max, Susannah och Henric bryr sig inte så mycket om avtal. För dem är lönen det viktiga och den är okej, med tanke på arbetsuppgifterna och i jämförelse med andra jobb, säger de.

– Men det är klart att man inte hade klagat om man fått ob-tillägg också. Vi jobbar ju bara kvällar och helger, tillägger Henrik.

Att jobba samtidigt som de pluggar ser ingen av dem som något problem.

– Att plugga tillräckligt handlar mer om disciplin än om tid, säger Susannah.

Hon får medhåll av de andra, som säger att extrajobbet till och med kan vara en fördel eftersom de använder tiden mer effektivt. De tror också att extrajobbet kan vara till nytta nu när de ska söka riktiga jobb efter studenten.

– Även om det är enkla arbetsuppgifter så ser det bra ut i meritförteckningen att man har haft jobb, slår Max fast och försöker blåsa liv i fingrarna som börjar förlora färgen i vinterkylan.

Snart är fredagspassets två timmar avklarade. Sedan återstår lördag och sön-dag innan det är dags att återvända till skolbänken.

– På helger är det lättare, då går folk långsammare och har mer tid. Och så ska jag ha vantar med mig, säger Susannah och fixerar en svartklädd äldre dam med blicken.

– Lite inspiration för nya färger till våren?