Kvinnorna i handeln närmar sig männens löner. Handels konstaterar att jämställdhetspotterna har hjälpt till att minska könsskillnaderna i butiker och lager.

I dag, tisdag, släppte Handels sin delrapport Ett år med jämställdhetspotten. En undersökning av utfallet i 2007 års avtalsrörelse.

– Rapporten visar att det är en bra strategi med att jobba med jämställdhetspotter. Men jag tror att det är nödvändigt att fortsätta att jobba med det, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund till LO-Tidningen.

Flera effekter
Enligt den statistik som förbundet har samlat in visar satsningen på flera effekter. Exempelvis blev löneökningarna 4,6 procent för kvinnor och 2,8 procent för män när så kallade struktureffekter finns medräknade. Alltså sysselsättningsförändringar där personer som slutat 2006 och börjat 2007 finns med i statistiken.

En annan synlig effekt av är att kvinnornas löner har närmat sig männens. 2006 hade kvinnor i genomsnitt 93,4 procent av männens löner. 2007 hade det ökat till 95 procent. I pengar betyder detta att kvinnors löner ökat med i genomsnitt 797 kronor per månad mot männens 520.

Vill fortsätta utjämningen
– Det här är siffror som gör att vi är helt inne på att nästa avtalsrörelse måste fortsätta på samma linje. Och för närvarande finns det inga andra förslag. Från Handels sida är vi nöjda med avtalsrörelsen. Vi har lyft tjänstesektorns specifika problem och försökt komma till rätta med dem. Nu vill vi fortsätta att jobba med en löneutjämning mellan kvinnor och män. Vi är inte framme än, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström.

Ladda ner: hela Handels rapport "Ett år med jämställdhetspotter" (pdf-fil)

Läs också: artikeln "IF Metall ser ingen vits med potter", 3/3 2008
Läs också: analysen "Mödosam process att ena förbunden", 3/3 2008