Förlorade inkomster på runt 20 miljoner inför nästa år tvingar Hotell- och restaurangfacket till hårda prioriteringar.
– Vi måste välja ut vad som är våra kärnområden och fokusera stenhårt på dem, säger Ella Niia, förbundsordförande.

Det krympande medlemsantalet får stora ekonomiska konsekvenser för fackförbunden. Hotell- och restaurangfacket (HRF) är det förbund som förlorat störst andel av sina medlemmar. Nästan var femte medlem har lämnat förbundet i år, vilket LO-Tidningen kunde berätta i förra veckan (se artikel i botten av sidan).

Enligt HRF:s egna beräkningar innebär medlemstappet nästan 20 miljoner i minskade intäkter nästa år, om inte medlemstalet stiger igen.

– Det är klart att det får konsekvenser, men exakt vilka de blir vet vi inte än, säger Ella Niia.

Gör en genomgång
Budgeten inför nästa år är ännu inte klar och förbundsstyrelsen tillsatte i går, tisdag, en arbetsgrupp som ska se över hela verksamheten.

– Arbetsgruppen ska vända på alla stenar för att se vad vi gör i dag och vad vi verkligen behöver göra. Vi måste välja bort det som inte är jätteviktigt och våga prioritera, säger Ella Niia.

Tanken är att inte bara att rädda ekonomin, utan också att samla resurser till det allra viktigaste. Enligt Ella Niia är det att nå ut till medlemmarna för att förklara vikten av att vara med i facket och att berätta om kollektivavtalens betydelse. 

Svårt att sia
Vilka områden HRF kan komma att prioritera bort vill hon inte spekulera i, men hon betonar att all verksamhet måste prövas. Hon kan inte heller svara på om besparingarna innebär personalnedskärningar.

– Vi har inte pratat om det än, utan låter arbetsgruppen göra sitt jobb först, säger Ella Niia.

Gruppen ska redovisa sitt arbete i februari, och enligt Ella Niia finns det egentligen bara ett besparingsförslag som är helt uteslutet.

– Det enda vi är på det klara med är att vi är och ska förbli ett eget yrkesförbund. Att slå oss samman med något annat förbund är inte aktuellt, säger hon.

Tidigare artiklar:
Läs också: artikeln "Raset överträffar dystra prognoser", 13/12 2007
Läs också: artikeln artikeln "Besparing får LO att slopa arbetsmiljö", 13/12 2007
Läs också: artikeln "Totalt har 130.000 gått ur" 14/9 2007
Läs också: artikeln "Medlemsraset fortsätter", 6/9 2007