EU-kommissionen ska ge sitt medgivande innan regeringen kan sänka arbetsgivaravgifterna för bland andra städföretag, frisörer, restauranger, skomakare, bilverkstäder. Planen är att sänka avgiften från 32 procent till 10.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har lovat att sänkningen ska vara genomförd den 1 januari nästa år. Men nu börjar det bli ont om tid.

Statsstöd som snedvrider konkurrensen är inte tillåtet enligt EU:s fördrag. Regeringen vill sänka arbetsgivaravgifterna för att det ger fler jobb till främst de grupper som står långt från arbetsmarknaden och för att minska svartjobben.

När kommissionären för konkurrensfrågor, Neelie Kroes, besökte Sverige i förra månaden lovade hon att ”det nog kommer att lösa sig, på ett eller annat sätt”.

Läs också: artikeln ”EU-regler lägger krokben för regeringen”, 8/12 2006