Det är en myt att banker gillar konkurrens. De är intresserade av en sak: att tjäna pengar. Och det gör de lättast om de inte konkurrerar med varandra. Det har våra banker med framgång ägnat sig åt. Den ekonomiska liberalismens fader sa, att när två bankdirektörer träffas börjar de omdelbart konspirera mot allmänheten. Det stämmer fortfarande.

Det är statens sak att hålla dessa bankernas girighet i schack. De fyra högerpartierna i regeringen ser som sin främsta uppgift att sälja ut Nordea och SBAB, ett statligt låneinstitut, så att de svenska storbankerna kan öka sina vinster ännu mer. Även på den punkten går storfinansens väl före.

Det är lätt att inse varför de privata storbankerna vill lägga beslag på Nordea och SBAB. Kan de komma över deras kunder kan de tjäna ännu mer. Förra året kammade SE-banken hem nära 16 miljarder i ren vinst.

Att starta en bank var en fråga som låg LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin varmt om hjärtat, sa hon själv som nyvald ordförande på många möten med förtroendevalda inom LO-förbunden. Tydligen en läpparnas bekännelse.

Ove Gustavsson
Socialistiska partiet