Byggnads har två bemanningsavtal för att det inte är någon ordning på arbetsgivarnas organisationer.

Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare, svarar på kritiken mot förbundets dubbla bemanningsavtal som LO-Tidningen berättade om i förra veckan. Olyckligt, tyckte LO då.

Men Gunnar Ericson vill inte riktigt gå med på att det handlar om två avtal. I stället har Byggnads lyckats få till en reglering för två bemanningsföretag i Sveriges Byggindustrier, som hävdade att det inte behövdes något särskilt bemanningsavtal och vägrade att skriva under det vanliga.

Håkan Löfgren, som sköter LO-förbundens gemensamma förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, tycker att Gunnar Ericson resonemang haltar. Om ett företag inte är med i någon arbetsgivarorganisation eller i ”fel organisation” är det vanliga att kräva hängavtal. Annars låter facket arbetsgivarna styra vilket avtal som ska gälla.

Läs också: artikeln "Byggnads bemanningsavtal ifrågasätts", 1/11 2007