/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/s_o_littorin_4407.jpg
Det dystra opinionsläget för moderaterna oroar inte Sven Otto Littorin. Han gläds i stället över att partiledningens linje i frågan om arbetsrätten fick stöd på stämman. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

En gång byts det Littorinska leendet ut mot en mer allvarsam min. Han verkar uppriktigt förbannad över SVT:s avslöjande om McDonaldsstädarna.

– Alltså det som hände med de här städarna på hamburgerkedjorna, det är fördjävligt. Rent ut sagt fördjävligt. Det är lagbrott, det är kollektivavtalsbrott och det är bara fördjävligt i största allmänhet.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sitter i pressrummet på moderaternas partistämma i Gävle, som vanligt skojfrisk och på gott humör. Det är stökigt och stojigt runtomkring. Det är lördag och dagen innan har stämman antagit ett nytt handlingsprogram för partiets jobbpolitik under de kommande åren. Den ansvariga ministern är mycket nöjd med resultatet – ett fortsatt stöd för den svenska modellen och nej till ändrad lagstiftning om arbetsrätten.

Sven Otto Littorin oroas heller inte av partiets dystra opinionsundersökningar. Han har varit med om det förr.

– I min första opinionsundersökning som partisekreterare, i november 2002, låg vi på 14,9 procent. Och ett år efter det valet, på höstkanten 2003, låg vi på 16 någonting. Alltså man ska ha lite perspektiv på sakerna. Vi har inte legat permanent en sån här bit över 20 procent, egentligen någon gång i vår historia.

Kanske är det därför stämningen är så god på stämman, och då Littorin får frågan om varför moderaterna verkar ha så roligt just nu skrattar han och berättar att han just fått samma fråga av DN:s ledarskribent Barbro Hedvall.

– Hon konstaterade att på förra stämman för några år sedan var det mer mörkblå kostymer, skjorta, slips och gubbar med mungiporna ner. Och jag håller med henne. Så är det inte riktigt längre.

Och partistämman i Gävle är verkligen de nya moderaternas tillställning. Aldrig förr har väl kollektivavtalen och den svenska modellen lovsjungits så på en moderatstämma.

Det kraftigaste avståndstagandet från den gamla moderatpolitiken kom, kanske något oväntat, från en av de äldre deltagarna på stämman, Gustaf Douglas, när han sade att det största hotet mot den svenska arbetsmarknaden var riskkapitalisterna.

– Du har aldrig hört ett sånt inlägg på en moderatstämma förr, det lovar jag dig, och jag tycker att det är helt rätt säger Sven Otto Littorin.

Under hans första år som arbetsmarknadsminister har mycket hänt på området, minst sagt. En ny myndighet har bildats (Arbetsförmedlingen), ett forskningsinstitut har lagts ner. Han har infört ett antal nya anställnings­former, som instegsjobb, nystartsjobb och halvtaktsjobb. A-kassan har fått höjda avgifter och sänkta ersättningar, och 320.000 medlemmar har också hoppat av densamma.

Du har sagt att det är dumt att hoppa av a-kassan?

– Ja, av två skäl. För det första är det farligt att underförsäkra sig. Man måste se riskerna i vit­ögat. Det bara är så. Det andra skälet är att man inte heller är med och finansierar den kostnad eller risk man faktiskt står för. Grundbeloppet på 320 kronor om dagen omfattar ju även dem som inte har betalat någon avgift.

Varför tror du att så många har hoppat av?

– Det finns inte någon bra sammanställning över vilka det är som hoppat av. Men dels är det personer som inte längre uppfyller kriterierna för ett arbetsvillkor, och gör man inte det är det klart att man inte betalar en högre premie. Dels är det personer som har kort tid kvar till pension och som tänker: Blir jag arbetslös nu så kommer det att lösa sig.

– Sedan är det naturligtvis en och annan höginkomsttagare, ett och annat statsråd som avstår för att man har en annan lösning. Sedan är det så att i goda tider tenderar man att underförsäkra sig. Det är därför jag skulle vilja se ett obligatorium.

Varför tror du facket är emot en obligatorisk a-kassa?

– Jag tror man är rädd för att kopplingen mellan fackföreningsmedlemskapet och den ekonomiska tryggheten blir svagare, och därmed ser facken det som ett hot mot sin egen medlemsutveckling. Dessutom kan jag tänka mig att det finns en oro hur vi ska klara av det.

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv är något som Littorin gärna pratar om. Han är medveten om att misstron mellan parterna är stor och att insatserna är höga, men han vill inte säga vad han vill att avtalet ska omfatta. Heller inte när han tror att det kommer att vara klart.

– Jag tror inte att man ska ha så stora förhoppningar om att det ska gå snabbt. Kommer det att vara lätt? Nej, det kommer att smällas i dörrar och ställas ohemula krav från bägge sidor och vara jätteknöligt. Dessutom tror jag att de stora centralorganisationerna har ett egenintresse av att visa att de fyller en funktion.

– Därtill konstaterar jag att de båda huvudaktörerna, Erland Olauson och Jan-Peter Duker, går i pension inom ett par år så de kan ju verkligen skriva in sig i historieböckerna genom att hitta formerna för avtalet, säger Sven Otto Littorin.

FAKTA: Sven Otto Julius Littorin
Ålder: 41 år.
Jobb: Arbetsmarknads­minister (m).
Familj: Hustru och tre barn.
Bor: Lidingö utanför Stockholm.
Fritidsintressen: Att vara med sina barn, matlagning, segling, dykning och att resa.
Känd för: Hade en MBA från bluffuniversitetet Fairfax på sitt cv.
Utbildning enligt sitt nya cv: Företagsekonomi och nationalekonomi, Lunds universitet.