/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opin44.png

Idén om direkt medlemskap i LO för enskilda väcker starka känslor – både för och emot. ”Äntligen” och ”det dummaste jag har hört” lyder ett par omdömen.

LO-Tidningen skrev om direkt medlemskap i LO förra veckan. Majoriteten är för – men nej-sägarna är många och övertygade.

– Det vore dödsstöten för fackförbunden, anser Birgitta Högdahl, undersköterska i Stöde och bland annat arbetsplatsombud i Kommunal.

– Kopplingen mellan arbete och medlemskap i ett fackförbund skulle urvattnas. På sikt skulle klyftan mellan LO och dess medlemsförbund öka, tror  Jimmy Faltin, maskinoperatör på Trelleborg Sealing Solutions i Skellefteå och klubbordföran-de i IF Metall.

Oro för att medlemmarna går från LO-förbunden till LO

Nej-sägarna har många frågor: Hur hög fackavgift ska LO ta ut? Ska LO öppna en särskild a-kassa? Och vem ska förhandla för de direktanslutna LO-medlemmarna?

Många varnar för att medlemmarna kommer att gå från LO-förbunden till LO om de får lägre fackavgift på det viset.

Ja-sägarna tycker att direkt medlemskap är precis vad unga, tillfälligt anställda och de som har flera jobb behöver.

– Det är inte ovanligt att unga människor slussas runt i arbetslivet. De vet inte vilket fackförbund de ska tillhöra och går inte med i facket förrän de har fått fast anställning. Unga timanställda har ingen som driver deras frågor och hamnar allt mer på efterkälken.
Självklart ska LO ställa upp – om inte kanske någon ”fri fackförening” gör det, tycker Ditte Poulsen, brevbärare i Göteborg och Seko-ombud.

Egen tidning för unga LO-medlemmar

Torkel Blom, tidningsbud i Stockholm och bland annat skyddsombud i Transport, tycker att ungdomarna kan vara direktanslutna till LO tills de fyller 26 eller 28 år. Sedan ska de slussas till rätt LO-förbund.

– De kan få en egen medlemstidning med artiklar riktade till ungdomar och kanske även en egen sorts hemförsäkring, som är mer inriktad på resor än hem, föreslår han.