/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/hotell2.jpg
Smeden Örjan Andersson gillar utsikten, men vill gärna ha topplön också. Foto: Anders Wiklund

På elfte våningen blåser det bortåt 15 sekundmeter. Smeden Örjan Andersson tycker det är besvärligt att ha hjälm på sig. Den blåser ju bara av.

Han säger att smederna ofta klättrar runt som apor på höga höjder – och då är det svårt att få ordning på skyddsutrustningen.

– Det är väl bara att ge fan i att titta ned så går det nog bra, säger Örjan Andersson.

Vinden rycker i byggnadsställningarna, som gungar ordentligt. Elfte våningen är den högsta på hotellbygget vid Norra Bantorget i Stockholm.

Säkert eller bekvämt?
Huvudskyddsombudet Jan Arwidsson är där och argumenterar. All skyddsutrustning ska användas. Fallskyddsvästarna ska inte ligga i en hög på taket. De som arbetar på hög höjd ska kunna kroka fast sig i dem.

– Ja ja, det är bra som du säger, svarar Örjan Andersson.

Förhoppningen är att bygget ska vara säkert. Huvudskyddsombudet arbetar bara med skyddsfrågor, och Jan Arwidsson tycker att det fungerar bra. Arbetsmiljön är god på arbetsplatsen.

Störst i stan
Vid Norra Bantorget, nära LO-borgen, byggs Clarion Hotel Sign. Det ska bli Stockholms största med 558 rum. Arkitekturen är speciell.

Uppifrån ser byggnaden ut som siffran fyra och arkitekten Gert Wingårdhs tanke är att glasfasaden ska vara ett partitur, där människorna är noter. All inredning är gjord av kända designer som Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Alvar Aalto.

Hotellet ligger nära järnvägsspåren. Hela väggen mot järnvägen saknar fönster för att byggnaden ska klara en stor explosion på bangården.

Den slitna parken på Norra Bantorget kommer att göras större och förhoppningen är att torget ska bli en framtida mötesplats.

Tungt på taket
Smederna på hotellbyggets tak monterar stolstommar till hisschakt och trapphus. Jobbet är tungt.

– Vi tjänar väl sämst på hela bygget. Så är det väl alltid. De med tyngst jobb får minst betalt, säger Örjan Andersson.

Han säger att själva arbetet är precis som vanligt, men det är ju ingen fyrkantig låda de bygger. Han tycker det är intressant att arbeta med en annorlunda byggnad som hotellet.

Smederna ligger på 118 kronor i timmen, och det är i all fall betydligt lägre än snickarlagets 178 kronor i timmen.

Skrotar väggar
Några våningar ner stöter huvudskyddsombudet Jan Arwidsson på Jovani Herrera. Han skrotar väggar – från en stege. Det är inte tillåtet – allt sådant arbete ska ske från rullställningar. Jovani Herrera säger att det är okej med Jan Arwidssons kritik. Det är ju för hans egen säkerhet. 

Han har arbetat ett och ett halvt år på bygget. Att skrota väggar innebär att han tar bort bultar och skenor, som använts när väggarna har satts upp. Jovani Herrera tycker att byggnaden med två spetsar riktade mot Centralstationen ser ut som en båt. Det ska bli ett femstjärnigt hotell, och han skrattar och säger:

– Nej, jag har inte bokat rum. Jag kommer inte ha råd att bo här.

Alla är där
På en annan våning arbetar Jan Arwidssons snickarkollegor. Rolf Andersson blir ivägskickad för att leta reda på sin hjälm. Tillsammans med Kenneth Klang sätter de upp plåtreglar där gipsväggarna till rummen ska sättas fast.

Lite tråkigt tycker Kenneth Klang att det är att göra så mycket av samma sak. Rolf Andersson förundras mer av att det fungerar så bra med alla yrkesgrupper. Alla är där just nu och det är bland annat målare, elektriker, stenarbetare, smeder – sammantaget finns nästan 30 underentreprenörer på bygget. Det börjar bli bråttom, för snart ska det vara klart att ta emot hotellgäster.

– Det blir flott värre. Tjusningen är att vara med att skapa något som kommer att bli Stockholms ansikte utåt, säger Rolf Andersson.

Han berättar att han brukar visa sin familj de hus han arbetat med. Barnen kan sedan säga: Det här har pappa byggt.

Polska stenjobbare
Hela väggen mot bangården är belagt med kinesisk granit. Den har olika ytor. Den är polerad, råkilad eller krysshamrad. Den polerade är blank och slät. Råkilad är en ojämn och rå stenyta, medan den krysshamrade är någorlunda slät med stora porer.

Huvuddelen av stenarbetarna kommer från Polen. Slawomir Oleksy från sydvästra Polen berättar att det inte finns särskilt mycket jobb för stenarbetare i hemlandet.

I Sverige är dessutom lönen betydligt bättre. Efter en lång diskussion med de andra polska stenarbetarna säger han att lönen här är 100 kronor i timmen efter skatt. Han gissar att motsvarande arbete i Polen skulle ge ungefär hälften så mycket betalt, men han är inte riktigt säker. Det var så länge sedan han arbetade i Polen.

Stolta över jobbet
För Helena Rydén på kontoret är det här första jobbet i byggbranschen.

– Det är ett av de bästa jobben jag haft. Det känns i luften. Alla trivs med sina arbeten och alla är så stolta över sina yrken.

Hon gör allt från att kopiera papper till att mäta fukten i rummen. Arkitekturen är snygg tycker hon. Helena Rydén associerar byggnaden med ett piano.

Klockan åtta på morgonen den 5 februari nästa år ska hotellet öppna. Anant Vithlani på hotellets försäljningskontor berättar att hotellnätter för 40 miljoner kronor redan är bokade. Bland annat har LO bokat 400 rum till sin kongress nästa år.

– Bankettsalen med plats för 400 middagsgäster gör att vi kan vara med och konkurrera om stora arrangemang, säger Anant Vithlani.

FAKTA: Hotellboom i Stockholm
Uppemot 2 000 nya rum ska locka turister och folk på tjänsteresa under de närmaste åren.
• I år byggs 370 nya hotellrum runt om i stan: Hotell Norrtull har öppnat i en historisk tegelbyggnad, fyrstjärniga Best Western Time Hotel är på gång i Vasastan och ett litet hotell i Mariehäll, nära Sundbyberg, sk
a rikta sig till asiatiska affärsresenärer.
• Nästa år blir Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget klart.
• 2009 planerar Skanska ett stort hotell på Kungsholmen som ska drivas av amerikanska hotellkedjan Marriott. Och längre fram räknar börsnoterade hotellkedjan Rezidor med att bygga två hotell i staden.
Källa: SvD

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/hotell3.jpg