/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/pride3.jpgFörra årets publiksuccé spikplankan lockar fortfarande besökare i LO:s tält på Pridefestivalen i Stockholm. I år kan besökarna även sy svettband med Seko, medan de tar del av facklig information.

Fram till på söndag finns sammanlagt ett 60-tal personer från LO och nio olika fackförbund i tältet för att diskutera fackliga frågor med besökarna.

Tre förbundsordförande deltar också. I går, onsdag, var Hotell och restaurangs Ella Niia på plats, i dag är det Lars-Anders Häggström, Handels, tur och i morgon väntar Stefan Löfven från IF Metall.

Arbetsmiljö
– Det känns väldigt viktigt att vi är med och visar att HBT-frågor är viktiga för facket. HBT-personers vardag på arbetsplatserna är vårt ansvar. Det är självklart en facklig fråga att jobba för allas rätt till trygghet och en bra arbetsmiljö, säger Berit Göthlund.

Hon tycker att facket har mycket kvar att lära när det gäller bevaka HBT-personers rättigheter i arbetslivet. Mindre än hälften av alla homo- och bisexuella eller transpersoner (HBT-personer) berättar om sin läggning på arbetsplatsen. Många är rädda att råka illa ut om de är öppna på jobbet.

– Det finns fortfarande många fördomar och dem måste vi som facklig organisation bekämpa, säger Berit Göthberg.

Vardagsfråga
Hon säger att den stora utmaningen för facket är att sprida kunskap och engagemang för HBT-frågorna på alla nivåer. Diskriminering på grund av sexuell läggning måste ses som en lika viktig facklig fråga som alla annan diskriminering, säger hon.

– Vi måste på allvar visa att frågan spiller ner genom organisationerna. Pride är ett sätt att lyfta frågan men det räcker inte med att några eldsjälar engagerar sig. Det här måste bli en vardagsfråga ute i klubbar och på arbetsplatser, säger hon. 

FAKTA: Några fackliga programpunkter på Pride:
I dag torsdag:
15:00 – 18:00 blandade miniseminarier. Handels ordförande Lars-Anders Häggström deltar kl 17.00.
17:00 Seminarium: Hur står det till med jämställdheten på Pride? Med bland andra Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

I morgon fredag:
16:00 IF Metalls ordförande Stefan Löfven deltar i ett samtal om heteronormen på jobbet.