Mahmoud Salehi är dömd till hårda fängelsestraff för facklig verksamhet i Iran.  Åter protesterar landsmän i Sverige mot övergreppen och vill att LO agerar.

I dag onsdag vill Farhad Shabani, livsmedelsarbetare i Uppsala, åter uppmärksamma LO-ledningen på att det nu är 100 dagar sedan som den svårt njursjuka Mahmoud Salehi fängslades. Han greps den 9 april.

Tillsammans med ytterligare sex fackliga aktivister blev han år 2004 dömd för att ha hållit ett första maj-möte som myndigheterna ansåg var olagligt. Han anklagades också för samarbete med Komala, ett förbjudet politiskt parti, och för att ha träffat en delegation från den internationella fackliga organisationen ITUC.

Han är mycket sjuk
Sedan dess har Mahmoud Salehi åkt ut och in ur fängelset. Rättegångarna anses vara en drift med rättvisan. Mahmoud Salehi som företräder bageriarbetarna har straffats inte minst för sina kontakter med ITUC, som betraktas som brottsliga.

– Han dör i fängelset om han inte får vård. Han har bara en fjärdedels njurkapacitet kvar, säger Farhad Shabani som liksom Mahmoud Salehi kommer från den kurdiska delen av Iran.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har protesterat mot fängslandet av de sju fackliga aktivisterna i brev till de iranska myndigheterna. Också ITUC har protesterat.

Svårt få kontakt
Farhad Shabani konstaterar, trött efter vandringen från Uppsala, att det är svårt att få kontakt med någon i LO-borgen eftersom det är semestertid.

Trots att det är förbjudet att strejka i Iran är det vanligt med protester och arbetsnedläggelser mot låga löner, obetalda löner, samt avskedanden och nedläggningar av fabriker. Men protesterna slås ofta ner med våld, enligt ITUC och dess landrapport från 2006.