Kvinnor är fortfarande främmande fåglar på näringslivets chefspositioner.

Bara fyra kvinnor finns med på listan över direktörerna i de 100 största företagen (ytterligare en kvinna platsar på listan, men inkomstuppgifter saknas om privat-ägda EF Education och dess chef Louise Julian, som bor i Schweiz).

I börsföretagen är det ännu sämre. Endast i sju av de drygt 250 bolagen är vd en kvinna. Av de 309 företag som LO-Tidningen granskat för det här reportaget (de 100 största företagen och företagen på Stockholmsbörsens A och O-lista) hade bara elva (3,6 procent) en kvinna som vd.

Trots talet om satsning på kvinnor har antalet kvinnliga direktörer legat på samma låga nivå under alla de åtta år som LO-Tidningen granskat direktörernas inkomster. Grabbgängen regerar fortfarande i direktionsrummen.

Den kvinnliga inkomstligan  toppas av två kvinnliga direktörer i företag som inte platsar på listan över de 100 största. Karin Forseke, under 2005 vd på investmentbolaget Carnegie, toppar listan med 9,7 miljoner i lön. Hon har därutöver 2,3 miljoner i kapitalinkomst.

Numera har Forseke lämnat vd-posten och Carnegie och ersatts av Stig Vilhelmsson. På andra plats kommer vd för Nobel Biocare, Heliane Canepa, med 7,6 miljoner i lön. Birgitta Johansson-Hedberg, på tredje plats med sju miljoner i löneinkomst, tvingades i december förra året lämna sin post och ersattes av Jörgen Sallenhag, som innehar posten tills en ny vd har rekryterats.

Läs eller ladda ner listan på vd-lönerna 2005 respektive 2004

Läs också: nyhetsartikeln "Direktörerna lyckades löneförhandla"
Läs också: nyhetsartikeln "Direktörslönerna skapar irritation"
Läs också: nyhetsartikeln "Optioner gav vd 8,5 miljoner i bonus "
Läs också: nyhetsartikeln "Först fet lön – sedan rejäl bonus"
Läs också: nyhetsartikeln "Storägarna drar in mest"

Peeter-Jaan Kask
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen