ANALYS. Folkpartiledaren Lars Leijonborg fick det svettigt i torsdagskvällens tv-intervju. Ändå slapp han den moraliskt mest besvärliga frågan. Den lyder så här:

Om du upptäcker att någon bryter sig in hos din granne, vad gör du då?

1. Jag ringer polisen och talar om för grannen att han borde skaffa sig ett bättre lås för att förhindra fortsatta inbrott.

2. Jag tassar efter tjuven och passar på att själv snoka bland min grannes tillhörigheter. Jag tipsar dessutom en journalist om hur lätt det är att bryta sig in hos grannen.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson valde det andra alternativet. Det föll honom aldrig in att ringa polisen. Inte heller såg han som sin plikt att varna socialdemokraternas partisekretere Marita Ulvskog att hennes partis datanätverk var utsatt för intrång.

Istället valde Johan Jakobsson att i våras inbjuda Marita Ulvskog och övriga partisekreterare till etiksamtal om vikten av rent spel i valrörelsen. Samtalen ägde rum samtidigt som Johan Jakobssons medarbetare som bäst ägnade sig åt dataspionage. Bara en person som saknar känsla för anständighet uppträder på ett sådant sätt.

I tv bad Lars Leijonborg hela svenska folket oförbehållsamt om ursäkt. Själv hade inte haft en aning om vad som pågått i hans närhet. Vi får tro honom på orden. Men om personerna i hans omgivning kan man tro vad som helst.

Läs också: veckans ledare "En skandal av dignitet"