Männen dominerar starkt i styrelser och ledning för de statliga företagen, konstaterar SSU som har granskat könsfördelningen.  Klar diskriminering, hävdar socialdemokraternas ungdomsförbund.

Av de totalt 380 styrelseledamöterna var 156 kvinnor och 224 män. Kvinnornas andel var därmed 41 procent, männens 59 procent . En någorlunda jämn fördelning, kan tyckas – åtminstone om man jämför med det privata näringslivet.

Men när SSU listar styrelseordförandena i de 53 företagen krymper kvinnornas andel till 21 procent. 42 av de 53 företagens styrelseordförande är män.

Sällsynt vd
Att vd är kvinna är än mer sällsynt. 47 av företagen leds av en man, fem av en kvinna. Ett av företagen i undersökningen saknar vd. Därmed är bara 10 procent av direktörerna kvinnor.

En verkställande direktör ska naturligtvis tillsättas efter kompetens och erfarenhet. Men när bara en av tio företagsledare är kvinna är det inte längre frågan om urval efter kompetens, utan om att kvinnor diskrimineras av strukturella orsaker, hävdar SSU.

Enligt Frida Rågenmo, ämnessakkunnig vid näringsdepartementets avdelning för statligt ägande och en av dem som rekryterar styrelseledamöter till de statliga företagen, är andelen kvinnliga ledamöter och ordföranden något högre än vad SSU redovisar. Skillnaden kan bero på att SSU har litat till inaktuella uppgifter på företagens hemsidor, tror hon.

Nått ett mål
– Vi strävar efter en balanserad könsfördelning, säger Frida Rågenmo. Målet är att minst 40 procent av styrelseledamöterna ska vara kvinnor, och det nådde vi år 2003.

Frida Rågenmo avböjer att kommentera varför bara en vd av tio är kvinna. Vd utses av styrelserna i bolagen. Enligt statens ägarpolicy ska styrelserna sträva efter balans mellan könen också i företagens ledning.