/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/birthe_-j.jpg
– Det finns en tendens att lika väljer lika när man utser representanter. Det stänger många ute och vi arbetar ständigt med att förändra det här, säger Birthe Josephson. Foto: Pontus Lundahl.

Bara fyra av 188 ombud till Kommunals kongress har invandrarbakgrund. Ett misslyckande, enligt facket självt.

Var femte medlem i Kommunal har invandrarbakgrund, men det märks inte på fackförbundets kongress nästa vecka. På måndag samlas 188 ombud från hela landet i Stockholm för att fatta beslut om fackförbundets framtid. Bara vart 47:e ombud har invandrarbakgrund.

– Det är alldeles för lite. Det visar oförmågan hos oss som organisation att ta tillvara alla medlemmar, säger Birthe Josephson, ombudsman som arbetar med mångfaldsfrågor på förbundskontoret.

En självklarhet
Kommunal ska vara en jämställd organisation som speglar medlemskåren, enligt tidigare kongressbeslut, men det finns inget siffersatt mål som säger att en viss andel av de förtroendevalda ska ha invandrarbakgrund. Att det borde vara mer än två procent av kongressombuden, vilket fyra personer motsvarar, tycker dock Birthe Josephson är en självklarhet.

– Vi har haft sagt vid flera tillfällen, att det är viktigt att det finns en bredd bland deltagarna på kongresserna, så det är klart att det här inte är bra nog.

Varför så få utlandsfödda valts till ombud är svårt att veta, enligt Birthe Josephson, men hon säger att invandrare alltid varit underrepresenterade inom facket.

– Det finns en tendens att lika väljer lika när man utser representanter. Det stänger många ute och vi arbetar ständigt med att förändra det här.

Dåligt genomslag
Sedan förra våren har Kommunal ett särskilt utbildningsprojekt för ombudsmän där målet är att öka mångfalden i facket, men det verkar inte ha påverkat valet av kongressombud.

– Allt arbete som handlar om att rucka på strukturer och påverka folks handlande tar tid. Det är ett arbete i många steg och inget man ändrar över en natt, säger Birthe Josephson.

FAKTA: 125 kvinnor och 63 män
Totalt kommer 188 ombud, varav 125 är kvinnor och 63 män, till kongressen. Det yngsta ombudet är 24 år och det äldsta har fyllt 64. Åldersgruppen 40–49 år är flest till antalet, 74 stycken, medan 24–28-åringarna bara är 14 stycken. Den vanligaste yrkesgruppen är undersköterskorna med 59 ombud, följda av 22 barnskötare och 16 vårdare.
Faktakälla: Kommunal.

Fotnot: Uppgifterna om antal personer med invandrarbakgrund kommer från Kommunals egen beräkning efter namnen på deltagarlistan.