Ingen semester alls – eller bara någon enstaka dag. Det beskedet fick sex undersköterskor på ett personalmöte på äldreboendena Norrskenet och Facklan i Arjeplog i förra veckan.
– Jag sade upp mig direkt, säger en av dem, Cecilia Burman, sektionsordförande för Kommunal.

Det var den andra semesterperioden det gällde, den som skulle börja den 18 juli. Personalen hade länge begärt besked om sina semesteransökningar, men bara fått veta att ledningen jobbade på det. Så kom beskedet:

  • Tre undersköterskor fick bara två veckors semester.
  • En blev helt utan.
  • En fick en enda dag ledigt.
  • Den sista undersköterskan fick tre dagar – utspridda under perioden.

Enligt semesterlagen har man rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni–augusti. Enligt Kommunals kollektivavtal har man rätt att få besked om semestern minst två månader i förväg. Arjeplogs kommun bryter alltså mot båda delar.

En av Cecilia Burmans kollegor sade också upp sig.

– Vi får väl se vad det får för effekt, det är ju kris på undersköterskor som det är här, säger Cecilia Burman.

Hon berättar att det varit problem med arbetsledningen länge.

– Det finns ingen tydlighet, frågar man något får man aldrig svar. Det har gjorts upp handlingsplaner, men det blir aldrig någon skillnad. Till slut måste man säga ifrån.

Cecilia Burman betonar också att hon inte har något emot chefen som person, utan att det handlar om att arbetsledningen inte fungerar.

Hon fortsätter arbeta under uppsägningstiden, en månad.

Vad händer nu?

– Ja, vi för samtal med arbetsgivaren. De vill ju lösa situationen akut i första hand.

Arbetet har sökt kommunchefen Peter Andersson för en kommentar, men inte fått kontakt. Men till Piteå-Tidningen säger han:

– Patientsäkerheten måste gå först, hur illa det än ser ut. Det här problemet borde ha kommunicerats kring tidigare, nu är det inte gjort och vi måste se till att det finns någon som tar hand om våra vårdtagare.

 

Mer om dina rättigheter när det gäller semester här.