Handelns nya avtal blev klara vid halv fyra på lördagsmorgonen.

– Nu har jag varit igång i nästan tre dygn, så just nu är jag lite trött och skulle mycket väl kunna tänka mig en avslutad presskonferens, sa Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel på lördagseftermiddagen.

Per Bardh, avtalssekreterare på Handels var också ”lite trött” på lördagen.

– Vi har jobbat dygnet runt. Så vi har inte sovit mycket de sista tre, fyra dygnen. Men det är det värt när vi kommer i mål.

När industrin presenterade sina avtal sa IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet:

– De senaste dagarna har jag lagt mig klockan tolv och vaknat klockan tre av att jag börjat förhandla i huvudet. Man kommer att tänka på saker, argument. När klockan ringer klockan fem har jag just somnat igen.

Inför avtalsrörelsen intervjuade Arbetet stressforskaren Göran Kecklund om vad förhandlare bör tänka på när de gör upp om andras arbetstider.

– Det ökar risken för beslut som inte är helt genomtänkta, säger han nu om förhandlarnas egna tider.

– Stresshormoner gör att de antagligen inte känner sig fullt så trötta och slitna som de nog är, fortsätter han.

Göran Kecklund tycker att det vore intressant om någon satte ner foten och sa att de bara förhandlar dagtid. Han tror att det skulle förbättra förhandlingsklimatet och göra att parterna lättare kommer överens.

– Men jag tror att traditionens makt är stark. Så här går väl förhandlingarna alltid till, säger han och konstaterar att han i många sammanhang har reagerat på att viktiga beslutsfattare undantas från sådant som arbetstidsregler.

– Alla behöver återhämtning, konstaterar han.

Läs mer om avtalsstress

Sextiotimmarsvecka och alltid redo – så har avtalssekreterarna det

Stressforskaren: Så förhandlar du om arbetstid