LÄS OCKSÅ SD-stödet oförändrat hos LO-anslutna

I Statistiska Centralbyråns, SCB, stora partisympatiundersökning är stödet för Sverigedemokraterna i stort sett oförändrat för LO-anslutna väljare, jämfört med maj i år. Stödet bland LO-medlemmarna för partiet är 20,8 procent, att jämföra med 20,1 procent i maj. Det är däremot en utplaning av statistiken från i fjol då stödet låg över 24 procent.

– Nu ser vi att vi har stoppat utvecklingen. Jag kan verkligen inte säga att jag är nöjd med det, långt ifrån. Vi behöver fortfarande nå fram med de budskap med fakta om att Sverigedemokraterna är ett löntagarfientligt parti, säger Therese Guovelin, vice ordförande LO.

I år har LO fokuserat på att sprida just den bilden av partiet i sociala medier och nyhetskanaler. Nu senast vid omröstningen av offentlig upphandling i riksdagen. SCB:s partisympatiundersökning gjordes under november månad, precis i samma veva som debatten om offentlig upphandling rasade.

Therese Guovelin tror att trenden med nedåtgående stöd för SD kan minska ytterligare på grund av den.

– Vi kommer att fortsätta ha ljuset på partiet i riksdagen, hur man röstar och vad man säger. LO som organisation är en opinionsbildare och vi har ett ansvar att vara det. Vi har ett gemensamt uppdrag tillsammans med alla förbund att granska partiet, säger hon.

SCB:s undersökning visar också att fler väljare, totalt sett, skulle rösta på Sverigedemokraterna i dag än jämfört med hur många det är som faktiskt sympatiserar med partiet, vilket skulle kunna tyda på missnöjesröstning. Therese Guovelin menar att det kan bero på klassklyftor.

– Förvisso går det bra för Sverige, men det är väldigt många medborgare i Sverige som känner en oro inför framtiden och ojämlikheten ökar alldeles förmycket. Vi kommer att arbeta med att komma med förslag på ett jämlikare samhälle så att våra fackliga medlemmar kan känna tillförsikt för framtiden.