Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Heléne Fritzon, ordförande SKL:s förhandlingsdelegation, Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna. Foto: Press

Mellan två och fyra timmar kortare arbetsvecka. Det får vårdpersonal som jobbar natt eller roterar mellan olika pass, efter att SKL och Vårdförbundet tecknat nytt avtal.

Den stora förändringen i avtalet mellan SKL och Vårdförbundet är att personal inom vården, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, får större möjlighet till återhämtning i och med att arbetstiden sänks för de som jobbar natt och roterar mellan olika pass.

– Vi har säkrat lösningar för att klara kompetensförsörjningen i framtidens hälso- och sjukvård genom bättre villkor för nattarbete, utbildningstjänster för specialistsjuksköterskor och ett partsarbete för mer hälsosamma arbetstider, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Nattarbetare i landsting och regioner får sin veckoarbetstid sänkt från 36 timmar och 20 minuter till 34 timmar och 20 minuter. De som arbetar på rotation, alltså växlar mellan exempelvis dag, natt och kväll, får förkortad vecka från 38 timmar och 25 minuter till 36 timmar och 20 minuter eller till 34 timmar och 20 minuter, beroende på hur mycket natt de jobbar.

Den sänkta arbetstiden för de som jobbar på rotation gäller för alla inom avtalsområdet, även de som jobbar i kommuner. Jämfört med tidigare kan veckoarbetstiden i avtalet inte sägas upp lokalt, något som Vårdförbundet har pekat ut som ett problem tidigare.
– För oss har det varit en jätteviktigt att få till återhämtning och vila för våra medlemmar som arbetar dag, kväll och natt. Och att få det centralt reglerat. Vi har jobbat länge med SKL för att få till det här. Det har att göra med att man måste orka ett helt yrkesliv. Vi har sett att man använt de lokala avtalen som en budgetregulator, har man dålig ekonomi har man försämrat villkoren. Det har kunnat ändras flera gånger under en avtalsperiod, säger Sineva Ribeiro.

Avtalet omfattar runt 110 000 anställda i vården, bland annat sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och fysioterapeuter. Från början var målet att SKL och Vårdförbundet skulle sluta en principöverenskommelse, men i stället blev det ett helt nytt avtal. Det gäller från och med i dag, 1 december, till mars 2019 och är liksom tidigare sifferlöst.

− Det är bra att vi får ett heltäckande avtal som sträcker sig ända fram till mars 2019. Det ger våra medlemmar ökad möjlighet till långsiktig planering av verksamheten, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i en kommentar.

Fler delar i avtalet:

• För de som jobbar natt i kommuner är parterna överens om att kartlägga arbetssituationen och hur den påverkas av vårdens utveckling.

• Alla medlemmar får rätt till individuella utvecklingsplaner, där vidareutbildning ingår.

• Parterna är överens om att de gemensamt ska arbeta för att utveckla ”hälsosamma arbetstider”. Det innebär att parterna centralt ska ta fram riktlinjer och rekommendationer om hur arbetsplatserna kan förlägga arbetstiden så att den tar hänsyn till en hälsosam arbetsmiljö.