En nödutgångsskylt har slocknat och Peter Golve byter lampa.  Foto: Jessica Gow

Peter Golve kollar hur mycket olja det är kvar i tanken till värmepannan. Än är det inte dags att beställa mer, det klarar sig ett tag till även om det kommer en köldknäpp.  

– Om pannan stannar är det en veckas jobb med att lufta systemet och starta om. Det vill man helst inte stå med dagen efter julafton eller så.

Peter Golve är fastighetstekniker hos Riksbyggen och i dag ser han till Trafikverkets byggnader vid spårområdet i Solna. Mycket av hans arbete består just av att kontrollera att allt är som det ska, och sedan åtgärda det som behövs. Antingen fixar han det själv, är lite rörmokare eller snickare, eller kallar han in någon annan yrkesmänniska om det är ett svårare jobb.

– Det är omväxlande och rörligt, man vet aldrig vad som dyker upp, säger han.

Det var det som lockade honom till yrket från början.

En nödutgångsskylt har slocknat och Peter Golve hämtar en ny lampa i skåpbilen för att byta lampan. Det mesta av verktyg och materiel har han i bilen, eller i förråd i de olika byggnaderna, men för större och ovanligare jobb kan han behöva ta en tur till kontoret i Akalla. Hans arbetsdag kan ta honom över hela Stockholms län.

Peter Golve går en sväng på spårområdet och ser över ett gammalt kontrolltorn. Det används inte längre, kontrollpanelerna därinne ser ut som museiföremål, men byggnaden är k-märkt och får inte rivas. Peter Golve kontrollerar att ingen har tagit sig in eller slagit sönder något, och spolar vatten i kranarna så att det inte ska börja lukta.

Han arbetar både på kommersiella fastigheter, som Trafikverkets, och på bostadsrättsföreningar som Riksbyggen har avtal med. Även där är det själva byggnaderna han sköter, han är sällan inne i någon lägenhet och fixar, och snöröjning och liknande är utlagt på entreprenad.

Bäst trivs han på den kommersiella sidan.

Är bostadsrättsföreningar jobbigare att ha att göra med?
– Nej, men de vill veta mer vad allting kostar. Trafikverket, där är det mer snabba beslut, ett snabbt samtal och så får jag ja eller nej till en åtgärd. De litar på det jag säger.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Peter Golve

Är: Fastighetstekniker på Riksbyggen.

Ålder: 42 år.

År i yrket: 17.

Bäst med jobbet: Att det är omväxlande och att man jobbar under eget ansvar.

Sämst med jobbet: Kanske att det glöms bort att det här behövs, att någon måste ta hand om husen.

Om fastighetstekniker

Utbildning: VVS- och fastighetsprogrammet i gymnasiet, inriktning fastighet. Det finns också yrkeshögskoleutbildningar till fastighetstekniker.

Medellön: 28 500 kr.

Antal: Fastighets har 7 000 medlemmar som är fastighetsskötare eller fastighetstekniker.

Framtidsutsikter: Goda. Det har inte utbildats tillräckligt många och efterfrågan är stor.

Källor: Fastighets, Arbetsförmedlingen