Livs inleder blockad mot bageri i Västerhaninge

Workers form dough for the Original Dresdner Christstollen cake (Dresden Christmas Stollen) in the bakery Wippler in Dresden, eastern Germany, Monday, Nov. 12, 2012. The company has orders for cakes from European countries as well as the US , Australia, China and Japan. The family business has been running for over 100 years (AP Photo/Jens Meyer)

Foto: Jens Meyer/TT

Livsmedelsarbetareförbundet har satt bageriet Paus Bagarstuga i blockad. Företaget vägrar teckna kollektivavtal. Medlingsinstitutet har inte lyckats ena parterna.

Efter en längre tids diskussioner om kollektivavtal varslade Livs om blockad i december. Parterna har trots medling inte kommit överens. Därför träder stridsåtgärderna i kraft.

– Vi kräver kollektivavtal för att de anställda ska garanteras schysta villkor, säger Jolan Wennberg, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

– Vår uppgift som fackförening är att skapa så bra arbetsvillkor som möjligt och förhindra lönekonkurrens. Det är orimligt att företag ska öka sina egna vinster genom att inte betala ut rätt löner och ge sina anställda den trygghet de förtjänar.

Åtgärderna gäller tillsvidare.

På företaget Paus Bagarstugas hemsida kommenteras konflikten genom att de båda ägarna citerar bloggen Uvell.se. ”Nu är de ute efter fler små bagerier. Denna gång är det Paus Bagarstuga i Västerhaninge Centrum de bestämt sig för att ge sig på”.

Inget nämns där om att konflikten gäller kollektivavtal för de anställda.

Carl von Scheele
08-725 52 17

Kommentera den här artikeln

 • Anders Henrik Ramsay

  Trist att ni i ingressen skriver att företaget ”vägrar” teckna avtal. Vi har trots allt avtalsfrihet när det gäller kollektivavtal. Men det låtsas fackförbunden inte om.. Det handlar nog snarare om att facket vill tvinga in pengar… Och stämningen sen.. Barockt!

  • Arne Plahn

   ”Vägran” att teckna kollektivavtal är ju själva grunden till konfliktvarslet och detta oavsett ”avtalsfriheten som också innebär ”rätten” att teckna kollektivavtal och därmed vidhängande konflikträtt!

   • Anders Henrik Ramsay

    Det skulle vara mycket snyggare om man skrivit att företagaren Avstått att teckna kollektivavtal vilket faktiskt är det som hänt här. Företagaren har nyttjat sin rätt att tacka Nej när han erbjudits teckna kollektivavtal.
    Vägran antyder att det är ett tvång, obligatoriskt eller något man måste och så är det inte enligt avtalsfriheten. Huruvida företaget kör med oschyssta arbetsförhållanden kan bara de anställda svara på…

   • MaSalt

    Hej Arne. Hur menar du? Förstår jag rätt om jag läser dina rader som så att om en arbetsgivare inte vill skriva på ett avtal trots att regelverket för att skydda o värna arbetstagarna följs så har facket rätt att inleda en konflikt? Om Ja, med vilket syfte för berörda arbetstagare? Om Nej, vänligen utveckla.

 • MaSalt

  Intressant. Sker lönedumpning på företaget? Kan inte se eller läsa att Pau har sämre villkor för sina anställda än ett påskrivet avtal skulle ge.
  Eller det är en principsak?

  • ? Du menar alltså att de anställda på paus Bagarstugas har fått ett skriftligt lagligt dokumenterat avtal som gäller i domstol att paus Bagarstugas inte ger sämre villkor för de anställda än fackets.

   Visst är det dyrare tidsmässigt och kostnadsmässig och att fixa sånt själv än skriva på fackets. Som är typ deras anställdas advokaters som ska godkänna ändå om avtalet är giltigt i typ domstol

 • 8695

  ” Rainer sa att han inte tänkte skriva på något avtal utan ville först läsa in sig på hela kollektivavtalet först så han visste vad han skrev på. Det hade Karlsson inte med sig. Rainer bad då om lite tid för att hinna läsa in sig. ” Vad jag kan stava mig till så nämns ” kollektivavtal ” i texten , sedan återkommer ordet ” avtal ” ett flertal gånger

 • MaSalt

  Torde vara? Ett antagande alltså. Skulle vara intressant att få lite fakta i målet. Högern?