Veckans CD: Noura Mint Seymali

Noura Mint Seymali har starka musikaliska rötter. Hon föddes och växte upp i en välkänd griot-familj (en traditionell spelmanssläkt) i Mauretanien. Hennes pappa, Seymali Ould Azhmed Fall, var skolad i klassisk arabisk musiktradition och uppfann ett noteringssystem för morisk musik. Gammelmor, Feue Mounina Mint Eida, lärde henne spela ardine (en niosträngad harpa som endast får spelas av kvinnor). Med sin styvmor, Dimi Mint Abba, en legendarisk sångerska, började hon sjunga på scen som 13-åring. Hela det långa musikarvet finns bevarat i rösten. Traditionen hörs i hennes sång, samtidigt som Noura Mint Seymali – ackompanjerad av sin make, Jeiche Ould Chighaly, på tidinit (en traditionell luta) och skrikande, psykedelisk elgitarr – sjunger sig in i framtiden. Folkrock från Sahara eller arabisk blues. Traditionellt nyskapande alternativt nyskapande tradition. Och så häftigt, vackert och medryckande när de vokala tonerna ornamenteras runt elgitarren som maler på.

Bengt Eriksson

Arbetet Kultur

Kommentera den här artikeln