Män är hemma mer med sjuka än med friska barn, men det är fortfarande mammorna som vabbar mest. Det visar en ny rapport av forskaren Katarina Boye vid Stockholms universitet.

2011 tog papporna ut 36 procent av alla dagar med tillfällig föräldrapenning för att vara hemma och vabba. Samma år tog de ut 24 procent av den totala föräldraledigheten för att vara hemma med små barn.

När barnen blir sjuka startar en förhandling vid köksbordet: ”Ska du eller jag vara hemma i dag?” I nästan två tredjedelar av fallen slutar det med att kvinna stannar hemma. Huvudorsaken är att mannen tjänar mer.

Den som tjänar minst, och därmed förlorar minst på att vabba, stannar också hemma med barnen. Det gäller både mammor och pappor.

– Inkomsttaket i försäkringen gör att papporna förlorar mer på att vara hemma. Det kan vara en förklaring till att mammorna vabbar mer. Andra förklaringar kan vara att den som har högst lön har lättare att få sin vilja igenom, eller att man uppfattar att den som tjänar mest har det viktigaste arbetet, säger Katarina Boye i ett pressmeddelande.

Men ekonomin är inte hela förklaringen. I par där mamman och pappan tjänar ungefär lika mycket tar pappan ut drygt 38 procent av dagarna i genomsnitt.

– Förklaringen tycks inte vara att mamman och pappan har samma arbetsvillkor. Min förklaring är att de har mer jämställda värderingar eller att kvinnorna är mer karriärorienterade och därför vabbar mindre, resonerar Katarina Boye.

Hon pekar också på att högutbildade inte alltid måste ta ut föräldrapenning för att vara hemma med sjuka barn. De kan ringa till jobbet och säga att de jobbar hemifrån.

Katarina Boye studerar hur 22 500 par som fick sitt första barn mellan 1999 och 2002 har delat på vården av sjuka barn. Syftet är att ta reda på hur inkomst och arbetsvillkor påverkar vabbandet.

Rapporten publiceras av Ifau, Instistutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.