Statens tillsynsmyndighet IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) vill veta varför en del a-kassor inte delar ut sanktioner till arbetslösa, som inte lämnade in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen i oktober.

Regeringen tänker inte ändra på reglerna.

Arbetsförmedlingens it-system klarar av att hantera en halv miljon rapporter från arbetslösa varje månad, men rapporterna medför ”väsentliga konsekvenser” för verksamheten – inte bara för Arbetsförmedlingen utan sannolikt även för a-kassorna och IAF.

Det här är tre besked under de senaste dagarna om de nya reglerna för arbetslösa som infördes den 1 september.

I tisdags sa arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson i riksdagen att regeringen följer hur det går att införa de nya reglerna ”så att det verkligen blir som vi har tänkt oss”.

– Det kan hända att vi får återkomma till detta senare, sa hon i ett svar till S-ledamöterna Hillevi Larsson och Ylva Johansson.

Nu är det Arbetsförmedlingen och a-kassorna som ska se till att det verkligen blir som regeringen har tänkt. IAF ska kontrollera hur de sköter sig.

Riksdagen har beslutat att alla arbetslösa ska rapportera till Arbetsförmedlingen en gång i månaden och berätta hur många jobb de har sökt och vad de i övrigt har gjort för att få nytt jobb.

Arbetslösa som inte rapporterar straffas med en sanktion enligt en ny femgradig skala.

Trots hotet om straff lämnade 46 000 arbetslösa inte in någon rapport i oktober. Alla dessa har inte a-kassa. Det kan förklara att de inte rapporterade. Men många rapporterade inte trots att de får ersättning från a-kassan.

Enligt a-kassorna kan det bero på tekniska problem på Arbetsförmedlingen och dålig information till de arbetslösa.

I förra veckan talade Arbetet med 15 a-kassor. Sju av dem kommer inte att dela ut några sanktioner till dem som inte rapporterade i oktober. I stället skriver a-kassorna till var och en och uppmanar dem att rapportera i november.

Det här har föranlett IAF att agera.

– Vi har tagit del av rapporteringen i medierna. Det har föranlett oss att skriva till alla a-kassor. Vi vill veta vad de har gjort, hur de har fattat beslut och hur de har hanterat ärendena från Arbetsförmedlingen, säger generaldirektör Gunilla Wandemo.

Fyra a-kassor ska svara senast på fredag. Svaren från resten av a-kassorna ska vara inne senast en vecka senare. Sedan avgör IAF om något ska göras.

I fredags rapporterade Arbetsförmedlingen att it-systemet klarar av att hantera en halv miljon aktivitetsrapporter. Anpassningen av it-systemet kostar 500 000 kronor. I samma rapport till regeringen varnar Arbetsförmedlingen för andra problem.

Byråkratin kring rapporterna kommer att medföra ”väsentliga konsekvenser” för verksamheten – inte bara på Arbetsförmedlingen utan sannolikt även på a-kassorna och IAF.

Arbetsförmedlingen ska redovisa konsekvenserna till regeringen senast den 1 april nästa år.

 

 

Sex LO-kassor varnade inte

Sedan den 1 september ska 150 000 arbetslösa medlemmar i a-kassan skriva en rapport till Arbetsförmedlingen varje månad och berätta vad de har gjort för att få jobb. Den 1 mars ska 500 000 arbetslösa rapportera varje månad.

Den som inte rapporterar drabbas av sanktioner i fem steg. Det första steget är en varning. Det sista steget är indragen a-kassa.

Sex LO-förbunds a-kassor delade inte ut några varningar i oktober: Fastighets, Elektrikerna, Seko, IF Metall och Byggnads, som även är Målarnas a-kassa. Akademikernas och Lärarnas a-kassor gör likadant.