IF Metall skärper sina invändningar mot finansdepartementets förslag till korttidsarbete. Enligt förbundet är det en brist att regeringen inte vill ge stöd till utbildning och att de statliga subventionerna är för små.

Arbetsgivarna i Teknikföretagen håller med om invändningarna, men är inte lika hårda i sina slutsatser.

– Det borde finnas en utbildningsstimulans i förslaget. Idén bakom den statliga subventionen för att låta bli att säga upp i kristider kanske inte blir så effektiv om staten snålar, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Det var i går som regeringen presenterade sitt förslag och då var tongångarna försiktigt positiva. I dag, när Veli-Pekka Säikkälä läst hela förslaget ordentligt, är tonen skärpt. Det tycker Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen, är lite underligt, eftersom det som finns i regeringens förslag är känt av fack och arbetsgivare i förväg.

Veli-Pekka Säikkälä säger också att mycket i regeringens förslag är i linje med det som fack och arbetsgivare i industrin föreslagit. Det är bra att tanken är att korttidsarbetet ska regleras i centrala kollektivavtal och han är positiv till att a-kassan och sjukpenningen inte ska påverkas av korttidsarbete. Hos IF Metall är man osäker på vad det innebär att livräntan och den statliga lönegarantin inte ska påverkas av korttidsarbetet – det vill facket titta lite närmare på.

När det gäller stöd till utbildning har fack och arbetsgivare varit ense i diskussionerna med regeringen om att en möjlighet skulle kunna vara att använda Arbetsförmedlingens utbildningspengar för att stimulera utbildning för anställda som går ner i arbetstid i kristider. Det har dock regeringen sagt nej till.

– Den statliga lönesubventionen är inte tillräckligt bra. Vi ville att den skulle vara 30 procent och nu föreslår finansdepartementet 20 procentigt stöd. Hela poängen är att se till att arbetsgivarna inte säger upp personal och nu kommer det inte bli så effektivt om regeringen snålar med stödet till lönerna, säger IF Metalls avtalssekreterare.

Han jämför med Tyskland där det statliga stödet ligger på 33 procent av lönen. Dessutom pekar han på de alternativa kostnaderna i form av högre arbetslöshet och flera långtidsarbetslösa och att industrin inte återhämtar sig lika snabbt efter en ekonomisk nedgång.

Veli-Pekka Säikkälä säger att IF Metall nu ska skriva ett remissvar och sedan ta ställning till regeringens slutgiltiga förslag.

– Det är inte självklart att vi kommer att skriva avtal om korttidsarbete, utan det tar vi ställning till när regeringen lägger fram sitt färdiga förslag efter remissbehandlingen.

Teknikföretagens Anders Weihe säger att det inte var några överraskningar att regeringens förslag inte innehåller något stöd till utbildning och att statens stöd till löner ligger lägre än vad parterna föreslagit, eftersom det framgått av diskussionerna med regeringen. Han vill dessutom betona att fack och arbetsgivare lagt fram ett förslag för politikerna och fått stort gehör för sin uppfattning.

Och han tycker att det vore konstigt om parterna inte tecknar avtal om korttidsarbete – förutsatt att regeringen inte gör några stora förändringar i sitt slutgiltiga förslag.