Fackliga initiativ löste upp knutarna kring a-kassan i socialförsäkringsutredningen. Partierna är ense om att fler måste få rätt till ersättning.

I somras var låsningen total i socialförsäkringsutredningen.

– Det är en stor scenförändring, bekräftar Irene Wennemo, huvudsekreterare i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Nu står alla partier bakom en skiss om grunderna i en reform av arbetslöshetsförsäkringen, och alla vill komma framåt.

I regeringens direktiv till utredningen, som skrevs i april 2010, har särskilt två punkter gjort det svårt för partierna att enas. Dels att arbetslöshetsförsäkringen ska göras obligatorisk, dels att de differenti­erade avgifterna ska behållas (de som gör att medlemskap i a-kassan är dyrare för dem som har en osäker arbetsmarknad).

TCO:s förslag om a-kassan i oktober hjälpte till att överbrygga motsättningarna kring obligatoriet. Inom en sammanhållen försäkring tänker sig TCO två delar. Dels en grundförsäkring främst för dem som just kommit ut på arbetsmarknaden, eller ska börja jobba efter att ha studerat. Dels en frivillig del som ger rejäl inkomsttrygghet för dem som är etablerade på arbetsmarknaden.

TCO:s förslag, som också innebär mildare villkor för att få ersätt­ning, gör försäkringen mer allmän än den är i dag – och då är det mind­re viktigt att göra den obligatorisk.

Den andra knuten – de differentierade avgifterna – hjälpte LO till att lösa upp. I samtalen med regeringen och arbetsgivarna om en jobbpakt har LO krävt att de differentierade avgifterna tas bort, vilket finansministern nyligen accepterade. Det skulle betyda att en medlem i HRF:s a-kassa sparar 275 kronor i månaden, medan det inte blir någon skillnad alls för en medlem i Akademikernas  a-kassa.

– Därmed föll en viktigt pusselbit på plats, säger Irene Wennemo. Entusiasmen för differentierade avgifter har inte varit stor i utredningen. Nu när vi slipper dem kan vi koncentrera oss på annat.

Partierna i socialförsäkringsutredningen har skrivit en promemoria där inriktningen till en ny arbetslöshetsförsäkring skissas. Promemorian är inte en kopia av TCO:s förslag, men det var en dörröppnare, enligt Irene Wennemo.

– Viktigast är att TCO ser helhe­ten. Det går inte att bara ändra vill­koren för dem som redan har rätt till ersättning, medan många lämnas utanför.

Det här betyder dock inte att partierna är överens. Många svåra frå­gor återstår, betonar Irene Wen­nemo. Kanske viktigast är vad ar­bets­löshetsförsäkringen får kosta.

– Det är lätt att göra upp om någonting som kostar mycket, men är helt orealistiskt att genomföra.

 


Fakta

TCO:s förslag

• Försäkringen får två ben: en allmän grundförsäkring med lite lägre dagpenning, och en frivillig försäkring med generö­sa­re ersättning. Även de som haft kortare jobb (arbetsinkomst i tre månader inom en ramtid på sex månader) eller kommer från studier kan få grundersättning.

• Inkomsttaket höjs till 27 000 kronor i månaden.

• A-kasseavgiften blir högst 150 kronor i månaden.