S kräver garantier om EU:s ekonomiska styrning

Socialdemokraterna skärper tonen och närmar sig LO. S vill nu att regeringen ska skaffa rättsligt bindande garantier för att EU inte ska lägga sig i arbetsmarknadsfrågor i Sverige.

Blir det inga garantier måste Sverige säga nej till förslagen om ekonomisk styrning.

– På ren svenska vill vi att vi ska kunna göra som vi vill när det gäller arbetsmarknaden, säger Bo Bernhardsson, socialdemokratisk riksdagsman i EU-nämnden.

Han säger att de bindande garantierna ska innebär att EU:s förslag om bättre ekonomisk styrning inte får några konsekvenser för lönebildning, kollektivavtal och arbetsmarknaden. Det är en skärpning av tonen jämfört med i slutet av förra veckan.

S kommer att lägga fram sin nya och lite skrapare hållning på EU-nämndens möte i morgon. Mötet är en förberedelse för EU-toppmötet i slutet på veckan, då EU:s regeringschefer ska ta ställning till lagstiftningsförslagen.

– Det låter väldigt bra. Det ser ut som socialdemokraterna skärper kraven på regeringen nu, säger Lise-lotte Lenberg, chef för LO:s internationella enhet.

Hon hoppas också att S kan se till att agera gemensamt med V och MP för att binda upp regeringen till en linje som innebär att EU inte ska kunna lägga sig i lönebildning och andra arbetsmarknadsfrågor i Sverige.

LO-Tidningen har tidigare berättat om fackets invändningar mot EU-förslag, som handlar om att EU vill ha större kontroll över ländernas finanspolitik och över sånt som lönebildning och offentliga utgifter.

På EU-nämndens möte i fredags tog V och MP skriftligt avstånd från EU-förslagen och begärde undantag från de föreslagna reglerna. LO var samtidigt besviket på S och tyckte att partiet agerade svagt. Nu ser det ut som att S närmar sig LO tuffare hållning.

– Förslagen från EU är inte glasklara. Risken finns att det gömmer sig dumheter i texten, men jag hoppas att vårt ställningstagande ska räcka för att få stopp på EU:s inblandning i våra arbetsmarknadsfrågor. Och om det inte räcker får vi göra mer, säger Bo Bernhardsson.

Han håller i princip med V och MP om deras invändningar, men han tror inte det är möjligt att göra undantag.

Regeringscheferna diskuterar förslagen i slutet på veckan. Sen följer förhandlingar med EU-parlamentet. Och i juni är det meningen att regeringscheferna tar ställning till förslagen för bättre ekonomisk styrning.

Göran Jacobsson
08-725 52 08

Kommentera den här artikeln

  • Rollo Tomasi

    S måste börja profilera sig som ett arbetarparti annars är de historia och kommer sakta men säkert att hamna kring 4 % gränsen. 40- talisterna som av tradition röstat på S blir sakta men säkert färre. Det är dags för S att bekänna färg nu, antingen är man ett mittenparti som vänder kappan efter den blå vinden eller så börjar man fokusera på sin tidigare position som ett arbetarparti, det senare kommer att bringa väljare åter.