/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/rodooPARA3208.jpg
Det perfekta vädret för radioprogrammet Sommar: Regn, erkänner Sommarchefen Bibi Rödöö. Foto: Bertil Ericson

Nu kan det sägas:
Kungen har fått frågan hur många gånger som helst. Och tackat nej. Liksom resten av kungafamiljen.

Och ja, man får betalt för att vara värd i radiogrammet Sommar. 7 200 kronor.

– Sverige är ett litet land och det finns inte så många storheter kvar som vi inte har haft i Sommar. När jag tog över ansvaret för programmet för tolv år sedan var det första jag gjorde att skriva till hovets pressavdelning. Det vore roligt att ha kungen. Jag är säker på att det skulle bli bra. Vi får se hur det blir.

Sommar, sommar, sommar…
Bibi Rödöö är ansvarig för programmet Sommar som sändes första gången den 29 juni 1959. En hängmatta, kall pilsner eller en kopp kaffe och en blå himmel med små lätta moln och oceaner med ledig tid. Och så signaturen Sommar, sommar, sommar…

– Jag förvaltar ett kulturarv som många fått med modersmjölken, säger hon.

Vi träffas i Radiohuset, väntar på att Bibi Rödöö ska säga hej då till Dolph Lundgren och slår oss ner i hennes arbetsrum.

Alla som är någonting i det här lilla landet har pratat i Sommar. Och listan med dem som hör av sig och vill vara med har alltid varit lång. En del ger sig aldrig.

– Det kan vara lite svårhanterigt. En del hör av sig via gemensamma bekanta. Andra ringer eller skriver år efter år så att man till slut lär känna dem och önskar god jul och så, berättar Bibi Rödöö.

Själva uttagningen administreras av en liten grupp kring henne som består av sex, sju personer. Precis som i Svenska akademien skriver ledamöterna i gruppen listor med tänkbara kandidater som stöts och blöts och kokas ner till närmare 60 namn. Varje sommarpratare får ett proffs, en radioproducent, till sin hjälp.

– Producenterna träffas på middag hemma hos mig. Där går vi igenom sådant som inte får förekomma: att förtala folk, rasistiska uttalanden. Producenternas viktigaste uppgift är att skapa förutsättningar för att det ska lyfta för sommarpratarna.

Vanligaste nybörjarfelet?
Den lyckliga barndomen och kronologin. Allt för ljummen trevlighet om barndomen och ett tempo som gör att sommarprataren knappt hinner fram till puberteten.

Och valet av musik. Numera finns det en mer eller mindre officiell Svart lista med sådant sommarpratarna plågat svenska folket med för mycket och som bör undvikas. Bibi Rödöö räknar på fingrarna:

1. Jag vill tacka livet med Arja Saijonmaa.
2. Non, je ne regrette rien med Edith Piaf.
3. My Way med Frank Sinatra.

Och så sommarplågan som konkurrerar med getingar och mygg:

What a Wonderful World med Louis Armstrong

Nervositet?
– En del är skräckslagna. En betydande person som var med berättade att han inte sov en blund natten innan. Ungefär hälften av programmen bandas. Poker Wallenberg sa att han aldrig ställt upp om han hade varit tvungen att gå direkt.

Besvärliga sommarpratare?
Jo visst finns det sådana. Men Bibi Rödöö vill förstås inte lämna ut namn utan nöjer sig med att berätta att författaren Stig Larsson ställde som ultimatum för att vara med att han skulle få röka under sändning. Det fick han. Brandlarmet stängdes av.

Och programmet med skådespelaren Anita Ekberg 2005 var inget som svängdes ihop på en kafferast…

Häftigaste reaktionerna?
– Författaren Mustafa Can när han berättade om kärleken till sin mamma. Det var all time high. En kvinna ringde och sa att programmet gett hennes liv mening. Författaren Lena
Andersson 2005 som berättade om Jesus. En veritabel lyssnarstorm. Vi blev anmälda för hädelse och förtal. Men många tyckte det var bra.

Någon som gjort dig orolig?
– Musikern och författaren Alexander Bard. Vi visste ju att han är drogliberal. Och mycket riktigt pratade han om ecstasy och att det är bättre än alkohol. Vi löste det genom att ta en drogexpert till Studio Ett som fick ge en motbild.

Din egen tre–i–topp–lista?
– Under förutsättning att du skriver att jag avslöjat det först under tortyr:

• Mustafa Can 2003.

• Björn Ulvaeus i år. (Därför att han som världsberömd artist hade modet att kliva ner och berätta om sina svagheter.)

• Musikern och skådespelaren Peter Carlsson 1999. (Därför att han är en sagolik historieberättare.)

– Och Tina Ahlin. Och Thommy Berggren. Det är plågsamt att behöva välja.

FAKTA: Bibi Rödöö
Ålder: 47.
Familj: Tre barn, Caspar 14, Christina 18, Christoffer 21 samt maken Tue.
Bor: I Bromma i Stockholm.
Där hämtar jag min energi: I en liten bergsby i södra Frankrike.
Talang: Kan skriva spegelvänt. Vet inte varför.
Tycker om: Att podda bra P1-program och lyssna under raska promenader.

FAKTA: Sommar, sommar, sommar..
• Meste sommarprataren: Journalisten Torsten Ehrenmark. 50 program mellan åren 1963 och 1984, flera under en och samma sommar.
• Programpresentationen i Röster i Radio/TV första gången det sändes 1959:
”Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagoma proportioner för den ljuva semestertiden.”
• I början var sommarvärdarna snarare hallåor, men de blev med tiden allt mer personliga.
• Programmet har fällts två gånger i granskningsnämnden: 1979 då Jan Guillou förtalade Per Albin Hansson och 1980 då Bodil Malmsten kritiserade organisationen Rätten till vår död.
Ordet ”sommarpratare” togs in i Svenska akademiens ordlista 2006.

Lyssna: här kan du ladda ner den senaste månadens Sommarprogram