Barnflickorna arbetade 24 timmar om dygnet och var kameraövervakade ända in i sovrummet. En av dem hade i ett par år hand om en västsvensk krogprofils barn under sådana omständigheter, enligt tingsrättsdomen som kom förra året. 

– Det kändes som att jag var i en bur, sa barnflickan under tingsrättförhandlingarna.

Arbetet har i podden Arbetet Krim skildrat hur en ny barnflicka däremot flydde i pyjamas till polisen efter en och en halv vecka hos familjen. Hennes polisanmälan ledde fram till en dom om människoexploatering som Göteborgs tingsrätt meddelade i september förra året.

Fyrabarnsmamman som anlitat de båda filippinska barnflickorna dömdes då till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst för att ha utsatt dem för människoexploatering. Hennes make, den västsvenske krogprofilen, dömdes för medhjälp till människoexploatering, till villkorlig dom och dagsböter.

De dömdes också till att betala skadestånd till barnflickorna.

De båda dömda överklagade domen och i september i år hölls förhandlingar i Hovrätten för västra Sverige. Dom därifrån skulle ha meddelats i dag, torsdag 3 oktober. Men i måndags fick hovrätten besked om att de åtalade återkallar sina överklaganden, något som är möjligt ända tills dom meddelats. 

Hovrättens skriver i ett protokoll att tingsrättens dom nu står fast. 

Även åklagarsidan hade överlagat och yrkat på hårdare straff. Men det var ett så kallat anslutningsöverklagande som inte står på egna ben, utan också faller när de åtalade drar tillbaka sina krav.

Hovrättens beslut om att avsluta ärendet kan överklagas fram till 28 oktober.

Lyssna på Arbetet Krim