Det kommer att ta tid för arbetsmarknaden att återhämta sig från pågående lågkonjunktur och arbetslösheten är hög.

Men regeringen har bestämt sig. Den som blir av med sitt arbete kan räkna med en försvagad a-kassa.

Om ett år, från 1 oktober för att vara exakt, kommer den som inte hittat nytt arbete inom drygt tre månader att få mindre ersättning.

Avtrappningen fortsätter sedan efter det och har av regeringen paketeras som ett sätt att ”stärka arbetslinjen”. Det kommer att få ödesdigra konsekvenser. 

Utöver rent privatekonomiska effekterna så varnar bland annat Byggnads för att branscher som idag drabbas hårt av konjunkturen riskerar att bli av med kompetent personal.

Miljoner i fallskärm

Men denna piska gäller inte alla. I stället för att behöva börja veckan med att söka jobb har ex-politikern Anna Kindberg-Batra sitt på det torra.

Leder du en svensk myndighet finns regler att förhålla sig till. Det struntade Anna Kindberg-Batra i och anställde sina kompisar. I fredags fick denna arrogans äntligen konsekvenser – trodde vi.

Efter att äntligen ha blivit av med sitt uppdrag som Landshövding för Stockholms län flyttas hon i stället till en så kallad ”elefantkyrkogård” på Regeringskansliet tills hennes förordande tar slut.

Vad hon ska göra där vet ingen än. Lönen på drygt 122 000 kronor i månaden fortsätter dock att rulla in till februari 2029. Ett anställningsskydd andra svenskar bara kan drömma om.

Moderater hatar a-kassa

Att en moderatledd regering försvagar a-kassan är ingen högoddsare i sig. Senast de satt i regering gjordes exakt detta. Desperation anses på högerflanken av svensk politik vara en bättre drivkraft än motivation. Den som inte arbetar är en latmask och ska känna sig trängd både socialt och ekonomiskt.

Men inte om du heter Anna Kinberg-Batra. Då kan du fila på ditt CV och slicka dina sår i pompösa lokaler utan att behöva oroa dig. Flera miljoner i lön från det gemensamma är du värd.

Skillnad på folk och folk

Sanningen är dock att människor som hon alltid kommer undan. De anses vara värdiga förståelse, andrum, undantag.

Och visst är det så att livet händer och misstag begås. Anna Kinberg-Batra må bli av med sitt uppdrag men skyddsnäten för eliten sträcker sig längre än så.

I Sverige idag är det skillnad på folk och folk. Att korrupta före detta politiker har nio liv är ett av många bevis på det. Det är en skitordning.