Det tog inte ens två timmar efter Taylor Swifts efterlängtade uttalande till stöd för Kamala Harris innan Elon Musk gick till motangrepp. 

Bland annat hyllar hon valet av Tim Walz som vicepresidentkandidat för hans arbete med hbtq-rättigheter, fertilitetsbehandling och “en kvinnas rätt till sin egen kropp”. 

Då tweetar den sydafrikanska affärsmannen att “Jag kommer att ge dig ett barn och vakta dina katter med mitt liv”. 

Swift hade nämligen signerat sitt instagraminlägg med “Childless cat lady”, en pik mot JD Vance och republikanernas syn på barnlösa kvinnor. Elon Musk hade aldrig svarat på en manlig kändis med att skämta om att sätta ett barn i honom. 

Andra regler gäller för kvinnor.

Swifts uttalande mellanmjölk

Hans tweet sätter fingret på sexismen som är central i det republikanska partiet och i den amerikanska alternativa högern. Det är inte Taylor Swift som ska bestämma om hon har barn, utan Elon Musk. 

Presidentkandidaten har lovat att låta superentreprenören leda en “effektiviseringskommission” för den amerikanska staten.

Läser man Taylor Swifts instagraminlägg är det ganska… ljummet. Hon nämner inte Trump, hans politik eller hans sexism. Hon nämner inte riskerna med hans presidentkampanj och kommer inte nära tidigare uttalanden om att han har “eldat på vit makt och rasism” under sin presidenttid. 

I stället lyfter hon Harris som en stabil och begåvad ledare och Tim Walz för hans arbete med rättighetsfrågor.

Trots ett politiskt uttalande som är lika radikalt som ett glas mellanmjölk betyder det mycket. 

En kvinna håller i en katt med vit och brun päls. Både kvinnan och katten tittar rakt in i kameran mot en enkel bakgrund.

Aktiverar kulturkrigsmaskineriet

Taylor Swift är kanske världens största artist och enormt populär bland vita kvinnor, en demografi som kan vara med och avgöra valet. Det är svårt att överskatta betydelsen av hennes uttalande i den kändisfokuserade amerikanska kulturen. 

Med den bakgrunden är det inte konstigt att USA:s alternativa höger aktiverar kulturkrigsmaskineriet mot henne. 

Mycket konservativ politik grundar sig i att bestämma hur, när och med vilka som kvinnor föder barn. Risken att Taylor, om hon någon gång bär ett barn, inte får välja att avsluta graviditeten ökar om Musks favoritkandidat Donald Trump vinner.

De välkomnar anti-transrörelsen eftersom att de får definiera kvinnor endast utifrån barnafödande. Republikanerna vill begränsa abort, preventivmedel och fertilitetsbehandling. Helst ska inte samkönade par få adoptera heller. 

Konspiratoriska högerextremister, som tar större och större plats i den amerikanska högern, anser att det är kvinnans plikt att föda och ta hand om barn för att förhindra “folkutbytet”. 

Enligt dem är feminism och progressiv politik konsekvenser av barnlösa kvinnors bitterhet och ensamhet.

Musk besatt av kvinnors kroppar

Elon Musk är inget undantag från konservativas besatthet med kvinnors kroppar. Han har länge tweetat om födelsetal och varnar för civilisationens kollaps om inte fler kvinnor tar en för laget. 

När Taylor Swift, en känd progressiv och barnlös kvinna, bär det epitetet med stolthet, måste hans svar ses i det sammanhanget. Hur många frivilligt eller ofrivilligt barnlösa kvinnor har behövt höra en främmande mans fantasier om att impregnera dem?

“Visst Taylor… du vinner… Jag kommer ge dig ett barn och skydda dina katter med mitt liv” 

I Elon Musks tweet från den 11 september står det: "Fine Taylor ... du vinner ... jag ska ge dig ett barn och vakta dina katter med mitt liv."

Den sydafrikanska affärsmannen kan inte längre beskrivas som en excentrisk företagare med engagemang för yttrandefrihet. Han är en republikansk valarbetare och kulturkrigare. 

Han beskriver sin dotter som sin döda son hellre än att acceptera henne – för att hon är trans. 

Han har anklagat judiska organisationer och grupper för att sprida “antivit rasism”. 

Han kallar sig för yttrandefrihetsradikal samtidigt som han glatt skakar hand med den antidemokratiska brasilianska politikern Jair Bolsonaro. 

Cisperson ett skällsord

På hans plattform X har ordet cisperson, ett etablerat begrepp för personer som inte är trans, stämplats som ett skällsord. Vilket kan jämföras med att förbjuda ordet heterosexuell. 

Responsen mot Taylor Swifts instagraminlägg påminner om att grunden i patriarkatet är att kontrollera makten över reproduktion. 

Elon Musks tweet är mer än bara ett slemmigt försök till skämt. Det är en påminnelse om den konservativa synen på kvinnan som en barnmaskin. 

Om patriarkatets ständiga hot till alla kvinnor: din kropp tillhör inte dig.