”40 kronor i lön” – så har sommarjobbare det i sommar
Ingen rast. Löneerbjudande på 40 kronor i timmen. Kränkande kommentarer. Så lyder några av rapporterna från sommarjobbare i sommar.
En 16-åring sommarjobbar på en restaurang. Han har inte skrivit på ett anställningsavtal, men har fått ett jobbschema. Om det inte kommit in tillräckligt många bokningar till restaurangen avbokar chefen hans jobbpass med kort varsel.
Ibland skickas han hem tidigare än vad som är schemalagt om det inte finns gäster – och får då inte betalt för den tid han skulle ha jobbat.
”Är det okej att göra så?” Frågar 16-åringen på hemsidan sommarjobb.me där unga bland annat kan fråga om råd.
Det senaste året har sajten fått in runt 2 500 frågor, berättar Fredrik Falkengren som driver den ideellt tillsammans med två andra.
Några fler exempel på arbetsförhållanden som rapporterats in:
En 15-åring säljer jordgubbar – har inga raster, hanterar pengar utan vuxen i närheten och har inte tolv timmars vila mellan passen.
En annan ungdom har ett kommunalt sommarjobb i en park. Toalettbesök finns fem minuters promenad bort på en bensinstation. Ungdomen har varken tillgång till omklädningsrum eller personalrum och har ingenstans att ta skydd vid skyfall.
Ytterligare en annan jobbar på ett glasställe och blir utsatt för kränkande kommentarer av kunder – chefen säger inte ifrån.
Dålig start i arbetslivet
Sajten startades för några år sedan då de såg ett behov – det var svårt att hitta lättillgänglig och förståelig information om sommarjobb. Det gäller allt från tips om hur man får sommarjobb, till vad för regler och villkor det är som gäller.
– Det finns inte riktigt någon aktör som tar vara på unga sommarjobbares intressen, säger Fredrik Falkengren.
Det gör, enligt honom, att unga får olika ingångar till arbetslivet.
– Det beror ofta på hur mycket stöd och hjälp man får av sina föräldrar.
Och det finns risk för att unga får en dålig start på arbetslivet, konstaterar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. I rapporten framgår bland annat att unga är överrepresenterade i skadestatistiken.
Mer än var tredje ung kvinna uppger dessutom att de har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet.
Unga uppger också i större utsträckning än andra att de förväntas vara tillgängliga på telefon för arbetsgivare utanför arbetstid. Och de som förväntas vara tillgängliga utanför arbetstid lider mer än andra av sömnproblem.
Arbetsmiljöverket inspektionsinsats för unga
Under året kommer Arbetsmiljöverket genomföra inspektioner inom branscher där många unga jobbar. Främst arbetsplatser inom följande branscher kommer granskas:
- Restaurang (inklusive snabbmatsställen och caféer)
- Hotell, camping och vandrarhem
- Detalj- och partihandel (inklusive lager om det finns)
- Fastighetsskötsel
Källa: Arbetsmiljöverket
40 kronor i timmen
De vanligaste frågorna Fredrik Falkengren får rör vad för lön man ska ha, att man inte fått anställningsavtal eller så kallade solskensavtal – där sommarjobbare blir hemskickade om det blir dåligt väder. Det hör inte till ovanligheterna att så unga som 12-åringar hör av sig för att de vill jobba.
Just frågorna om lön är inte helt lätt att ge råd om i och med att det inte finns lagstadgad minimilön i Sverige, berättar Fredrik Falkengren. Enligt honom finns det mycket stora variationer. Lägsta löneerbjudandet han noterat i år låg på 40 kronor i timmen för att jobba i en kiosk på en camping.
– Då försöker vi belysa vilka möjligheter man har att gå vidare. På en camping finns det oftast någon form av kollektivavtal. Man kan sätta press på arbetsgivare genom facket.
Oftast rekommenderar administratörerna på sajten att man ska höra av sig till ”Fackets hjälptelefon” som drivs av LO. Unga sommarjobbare kan ringa dit för att fråga om hjälp.
– Vi tycker såklart att lönerna borde vara i nivå med kollektivavtalen inom respektive område, säger Fredrik Falkengren.
LO:s checklista för sommarjobbare
1. Se till att få ett anställningsbevis.
2. Din ålder bestämmer vad du får göra.
3. Se till att du får semesterersättning.
4. Jobba aldrig utan försäkring.
5. Ha koll på svartjobb, skatt och jämkning.
6. Ha koll på lönebeskedet.
7. Be alltid om ett arbetsintyg.
Källa: LO
Stora löneskillnader
En fråga som sommarjobb.me lyft i vår är löneskillnaderna bland de kommunala sommarjobben genom att kartlägga dessa i 16 svenska kommuner. Där kommer bland annat fram att en 16-åring som jobbar för Malmö kommun tjänar 62 kronor i timmen, inklusive semesterersättning. I Stockholm ligger samma summa på 90 kronor i timmen.
Fredrik Falkengren vill se enhetliga lönekriterier för ungdomar och är kritisk mot att många kommuner inte justerat lönerna utefter inflationen.
– Generellt har det varit fler kommuner som inte alls höjt lönerna i år. Det är ganska anmärkningsvärt.
De kommunala sommarjobben kan utgöra en lönefälla, visar en rapport som kom i våras. IFAU:s utvärdering visar att unga riskerar att få sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram.
Vad är dina bästa tips?
– Var ute i god tid – de flesta sommarjobben släpps i februari-mars. Våga ta egna initiativ. Känns något fel – säg till. Och våga fråga, säger Fredrik Falkengren.