Det var februari i år som IF Metalls avdelning i Uppsala begärde en förhandling med Tesla. Facket menar att de med hänvisning till medbestämmandelagen (MBL) har rätt att få ta del av information om verksamhetens produktion, ekonomi och riktlinjer om personalpolitiken.

IF Metall har flera medlemmar som arbetar på verkstaden i Uppsala. 

Påbörjade förhandling

I mars påbörjades en förhandling – men enligt facket vägrade bolaget då att lämna ut informationen man anser sig ha rätt till. IF Metall ska då, enligt stämningsansökan, ha föreslagit att skjuta upp på förhandlingen ett par veckor för att ge bolaget tid att lämna in informationen man efterfrågat.

Men Tesla ska, enligt stämningsansökan, varken ha tackat ja till förslaget eller föreslagit ett nytt datum för förhandlingen. 

Kräver 100 000 kronor

Nu stämmer IF Metall Tesla på 100 000 kronor i Arbetsdomstolen. De anser att bolaget har brutit mot medbestämmandelagen (MBL) då fackets avdelning i Uppsala inte fått insyn i verksamheten på Teslas serviceverkstad i staden.   

IF Metall strejkar sedan den 27 oktober 2023 på samtliga Tesla-verkstäder i Sverige. Syftet är att få den amerikanska elbilsjätten att teckna kollektivavtal.

Arbetet söker Tesla Sverige.