Strejken mot Tesla pågår. Och den ser ut att bli segdragen. Det saknas tydliga tecken på att bolagets svenska gren, TM Sweden, vill teckna kollektivavtal.

Men det finns andra sätt för facket att öka inflytandet och insynen på Teslas arbetsplatser runtom i landet. Nu kan Arbetet berätta att IF Metalls lokalavdelningar unisont bjudit in Teslacheferna på de orter där bolaget har verksamhet och fackmedlemmar.

Det är en inbjudan som det inte går att osa nej till, eftersom facket här har lagen i ryggen. 

– Vi förväntar oss att de genomför det här på ett korrekt sätt och att det görs fortlöpande. Medbestämmandelagen gäller oavsett om man har kollektivavtal eller inte, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. 

Kan kräva skadestånd

Enligt medbestämmandelagen, MBL, är nämligen även företag utan kollektivavtal skyldiga att löpande informera facket om vad som händer på arbetsplatsen. Det gäller dock bara om fackliga medlemmar finns. 

– Om de här informationsträffarna sker på ett korrekt sätt så är det jättebra. Om de inte sker på ett korrekt sätt får vi fundera på hur vi ska agera, då handlar det om att man kan vidta rättsliga åtgärder, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Det han menar med rättsliga åtgärder är att facken kan stämma för brott mot mbl och kräva skadestånd. 

Adis Heldic, ombudsman på IF Metalls avdelning i Malmö, är en av dem som bjudit in Tesla till mbl-möte. Först svarade en platschef att de inte behöver förhandla, att frågor kan tas via telefon. Men sen fick han ett annat svar, att de inte kunde ses på den föreslagna tiden och att de ska återkomma med ett nytt förslag. 

– Troligtvis har deras jurister sagt att de ska förhandla med oss, säger Adis Heldic.

Vilken information är det ni vill ha?

– Oj det är mycket, det som rör anställningen, alla förändringar. En hel lista. Det har hänt mycket på arbetsplatsen, eftersom det har gjorts anpassningar och förändringar i och med strejken.

”Inget vapen”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vill inte uppge hur många orter det handlar om, eftersom han då måste avslöja vilka orter som har fackmedlemmar, något han säger strider mot GDPR-lagen.

Inte heller kan han ge någon övergripande bild av vilken respons avdelningarna fått. Men säger att arbetsgivaren svarat på någon ort och att det säkert finns något ställe där man genomfört ett mbl-möte.

Både Adis Hedic i Malmö och Veli-Pekka Säikkälä svarar snabbt nej på frågan om det nya kravet är ett vapen i konflikten. Säikkälä poängterar att frågan om löpande information brukar dyka upp i samband med att man tecknar kollektivavtal. Eftersom det inte skett ställer de kravet nu. 

Men att öppna de här kanalerna mellan Tesla och fackliga lokalavdelningar, kan det gynna er strid för kollektivavtal? 

– När man måste informera facket och förhandla är det klart att man också ser skillnaden mellan att ha ett kollektivavtal och inte när det gäller mbl. Steget blir inte så stort. Vi har märkt att vissa debattörer menar att det är så besvärligt med kollektivavtal för då måste man ”mbl:a”. Det måste man oavsett om man har eller inte har kollektivavtal.

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet