Gruvarbetaren Lars-Göran Niemelä brukade dricka kaffe med kollegan i kuren på jobbet, byta några ord på stan. De jobbade i varsin del av produktionen innan Lars-Göran Niemelä blev huvudskyddsombud på heltid, men deras skift följdes åt.

– Han var omtyckt, jättesnäll och mån om alla. Stannade till och pratade med alla, säger Lars-Göran Niemelä om 59-åringen.

När larmet kom fredagen 24 maj trodde han först att det var ett sjukdomsfall som skett djupt under jord. Men snart visade det sig vara en olycka. En sådan som absolut inte får hända, en som kostar liv. Kollegan som han delat kaffestunderna med skulle aldrig komma tillbaka.

”Kopplar på autopilot”

En jobbig tid följde för kollegorna och huvudskyddsombudet.

– Man kopplar på någon autopilot, man gör det man ska och bara jobbar på. Man tänker inte på att man måste vila och äta i rätt tid, säger Lars-Göran Niemelä.

Ett arbete med att se över rutiner för att säkra att det inte kan hända igen har inletts.

– Arbetsmiljöarbetet har egentligen, från både vår sida och arbetsgivarens sida, fallerat totalt, eftersom det här kunde hända.

Stina Eriksson är sektionschef för arbetsmiljö på LKAB.

– Det är klart att har man en dödsolycka är det ett enormt misslyckande, säger hon.

Andra dödsolyckan på ett halvår

Vid olyckan jobbade 59-åringen med rutinartat underhållsarbete i en kross nere i gruvan, en stor maskin som fördelar sten i mindre bitar. Vad som hänt utreds av polis och företag. Men en lucka ska på något sätt ha kommit i rörelse och klämt honom. Mannen föll sedan från en ställning på låg höjd.

Bara ett halvår tidigare, i november förra året, skedde en annan dödsolycka på LKAB:s område när en 18-årig tjej som jobbade hos en underentreprenör blev påkörd av en dumper.

– De två dödsolyckorna hör inte ihop på något sätt, men det är två för många, säger Lars-Göran Niemelä.

Även 2018 inträffade en dödsolycka på LKAB då 21-åriga Julia Markström föll igenom ett gallergolv som var skört av rost.

– Det är tragiskt, säger Stina Eriksson om att tre dödsolyckor har skett i företagets verksamhet på knappt sex år.

Hon säger att man ser över instruktioner och arbetssätt efter varje olycka. Och att man utifrån slutsatser i utredningar efter olyckor arbetar med att förbättra och stärka barriärer som gör det lätt att göra rätt och svårt att göra fel.

– Vi måste fortsätta att jobba framåt och använda lärdomarna och kraften till att bli bättre så att det inte ska ske igen.

Jobbat ensamma vid olyckor

Mannen som miste livet på LKAB i maj var en av 21 som dog i arbetsplatsolyckor i Sverige under det första halvåret 2024, enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik.

Det ser hittills i år därmed ut att vara en vändning nedåt efter förra årets ökning, då hade 24 personer mist livet vid halvårsskiftet och 60 när året tog slut, enligt Arbetsmiljöverkets nuvarande uppgifter.

Alla som mist livet på jobbet i år är män. Medelåldern är ganska hög, minst åtta av de omkomna var 60 år eller äldre. Utredningar om arbetsmiljöbrott pågår i ungefär hälften av fallen.

I flera fall har de omkomna varit ensamma i olycksögonblicket. Som 27 maj när arbetarna på ett bygge i Malmö ska packa ihop för dagen efter att ha jobbat sex våningar ovan marken. En 25-åring går i väg för att gå på toaletten. En stund senare hittar en annan entreprenör honom till synes livlös nedanför ställningen. Han har fallit, och omkommer av skadorna.

En 75-årig egenföretagare försvinner när han ensam ska rensa slussar på en vattenkraftstation utanför Sandviken i mars. Han hittas nästa dag död i vattnet.

Flera döda i egen verksamhet

Flera av de omkomna dör vid arbete i företag som de själva eller familjemedlemmar driver.

”Eftersom han hade vuxit upp på gården så hade han lärt sig de olika sysslorna sedan länge”, skriver till exempel Arbetsmiljöverket efter ett besök på ett lantbruk utanför Vänersborg. Där har en 25-åring klämts till döds mellan en lastbil och en vägg när han hjälpt en lastbilschaufför som skulle backa in i en lokal för att hämta vete.

I andra fall finns det större företag i bakgrunden, antingen som arbetsgivare eller som den som anlitat den omkomnes arbetsgivare. 25-åringen som föll på väg till toaletten arbetade hos en underentreprenör till byggbolaget Veidekke, mannen som dog på LKAB var anställd av gruvjätten.