Mannen trampade igenom ett sönderrostat golv på LKAB i Svapavaara 8 maj i år. Tidningen NSD skriver att han klarade sig utan skador, men att händelsen hade kunnat leda till ett fall på 25 meter.

På samma arbetsplats föll den 21-åriga elektrikern Julia Markström sex meter i juli 2018, efter att ha trampat igenom just ett rostigt gallergolv. Hon avled av skadorna. 

Arbetet har tidigare berättat om hur hennes egen pappa Göran Markström, i rollen som skyddsombud, gång på gång innan dess varnat för just riskerna med golv som blivit sköra av rost på LKAB:s anläggningar. 

Företaget betalade senare tre miljoner i företagsbot för att inte ha förebyggt riskerna med rosten.

Skulle åtgärda rosten

Nu har det alltså varit nära att hända en mycket allvarlig olycka igen. Men den här gången var personen som trampade igenom på plats just för att åtgärda rostproblemen. LKAB:s presschef Anders Lindberg säger till NSD att arbetet som utfördes i samband med tillbudet är en av de åtgärder som har satts in efter Julia Markströms död. 

Mannen som trampade igenom rosten i maj arbetar hos en entreprenör som LKAB anlitat. Han hade ingen fallskyddssele på sig vid händelsen. Anders Lindberg säger till NSD att entreprenören troligen skulle ha kommit fram till att en sele behövdes, om de hade riskbedömt arbetet enligt LKAB:s krav.